Počeo SPREG 2017

      Нема коментара на Počeo SPREG 2017

imageU Valjevu je počeo 14. SPREG na kome je ove zastupljeno više od 65 gradova i opština sa preko 200 izlagača. Sajam je svečano otvorila pomoćnica ministra privrede Katarina Jovanović Obradović.

U prostoru Omni centra na preko 4500 kvadrata što otvorenog što zatvorenog izložbenog prostora na ovogodišnjem SPREG-u izlaže 206 izlagača različitih proizvodnih i uslužnih delatnosti. Pozdravljajući okupljene prilikom svečanog otvaranja predsednik DTL-a koji je i ove godine neizostavan deo SPREG-a , Obrad Popović kaže da Domaći trgovinski lanac zauzima značajno mesto u pogledu podizanja standarda privrede brojnih opština Srbije. „Domaći trgovinski lanac je Udruženje koje se trudi da svojim delovanjem pre svega očvrsne domaću proizvodnju i ima slogan „Kupujmo domaće-proizvedeno u Srbiji“. Sa ponosom ističem da smo već petu gofdinu zaredom suorganizatori ovog sajma. U prethodnih godinu dana došli smo do toga da smo po snazi u Srbiji treći kredibilan trgovac u svom sastavu već brojimo 600 maloprodajnih objekata i ogroman broj zaposlenih“, rekao je Popović.

image Gost ovogodišnjeg sajma je i grad Prilep zbratimljeni grad Valjevu čiji je gradonačelnik Marjan Risteski istakao posebnu zahvalnost na ukazanom gostoprimstvu . „ Ne smemo zaboraviti da privreda i ekonomija nemaju granice. To je zajednički interes svih nas , a Prilep je dugogodišnji zbratimljeni grad sa Valjevom što nam je posebna čast. Na ovom sajmu imamo svoj štand na kome su izloženi neki proizodi koje mi proizvodimo u Prilepu i nadam se da ćete ga posetiti , a da se potom vidimo i u Prilepu“, rekao je Risteski.

image Čast da otvori sajam pripala je pomoćnici ministra privrede Katarini Jovanović Obradović koja je prisutne upoznala sa mogućnostima korišćenja subvencije koje ministarstvo pruža. „ Nadam se da će ovakav manifestacija biti uzor i drugim gradovima Srbije i nadam se da će naredne godine ovde sa nama biti i predstavnici i Privredne komore i Grada Valjeva jer svi se zapravo nalazimo u jednom zajedničkom velikom poslu , oživljavanja srpske privrede. Svi koji daju podršku privredi moraju biti ujedinjeni. Za svaku podršku obratite se ministarstvu privrede i Razvojnoj agenciji jer postoji trenutno nekoliko programa koje možete da koristite. Trenutno dajemo kreditna sredstva u saradnji sa Fondom za razvoj gde je 20% bespovratnih sredstava. Za sredstva do 12 miliona mogu da konkurišu i mala i srednja preduzeća bez obzira na oblik knjigovodstva dok za kredite do 50 miliona mogu da konkurišu veća preduzeća koja su prethodnom periodu ostvarila prosečnu stopu rasta od oko 20%. I to je samo jedna od kreditnih linija i programa , a za sve ostale pozivam Vas da se informišete na sajtu ministarstva“, rekla je pomoćnica ministra.

image Ovogodišnjem otvaranju sajma, kako se moglo čuti i iz govora pomoćnice ministra  nisu prisustvovali predstavnici Grada Valjeva  i RPK.
Ove godine angažovane su sve tri hale Omni centra u kojima se mogu pronaći proizvodi i velikih i malih proizvodjača, a medju njima i renomiranih proizvodjača i onih manje poznatih koji su proizvodnu tek pokrenuli. Na otvorenom je veliki izložbeni prostor zauzela poljoprivredna mehanizacija i brojni rasadnici. Sajam kao i prethodnih godina nije samo izložbeni već se brojni proizvodi mogu i pazariti.

image Sajam traje naredna tri dana.

image S.V.
  

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.