Ozelenjavanje na valjevskom groblju

imageJKP Vidrak ovih dana već kreće sa uredjenm Novom groblja novim zasadima stabala i šiblja. Po rečima direktorke Vidraka Sladjane Marković slobodnih mesta za sahranjivanje u Valjevu jedino još ima na Novom groblju i groblju u Goriću.

Javna je tajna da se zasadjeno cveće na površinama koje održava Vidrak na groblju redovno krade ili bolje reći presadjuje na zakupljena grobna mesta. „ To je tačno, skoro sve što može da se izvadi iz zemlje brzo nestane . Mi zasadimo , a neko to odnese. Zato smo sada odlučili da zasadimo drugu vrstu sadnica kao što su tuje i druge vrste odgovrajućih stabala pogotovo u ovom novom gornjem delu koje još nije ozelenjeno“, kaže Markovićeva.
Po njenim rečima na ostalim valjevskim grobljima više i nema mesta za sahranjivanje izuzev Novog groblja i jednog malog broja parcela u Goriću. Prostor koji je grad otkupio pre godinu dana za sada je dovoljan kažu u Vidraku , a postoje i potencijalne parcele za dalje širenje kad je u pitanju Novo groblje.
„ Mi smo zaista posvetili pažnju održavanju groblja u gradu i ne samo to , moram Vam reći da smo prihode od naše prodavnice preme na Novom groblju povećali 700 puta. U prošlom mesecu prodali smo 22 opreme , a toliko je prodavano prošle godine na nivou cele godine. Planiramo da u progam poslovanja uvedemo i proaju spomenika , odnosno da napravimo angažman sa nekim od preduzeća koja to rade , a mi da omogućimo gradjanima da spomenik otplaćuju na rate. Sigurno da su tu cene visoke i mi sugradjanima možemo onda da izadjemo u susret tako da to plaćanje bude u više mesečnih rata“, kaže Marković.
Izgradnju sokala takodje rdi Vidrak , ali u ovom preduzeću kažu da ipak nemaju dovoljan broj zaposlenih da bi i taj posao mogli da rade u većem obimu.  Trenutno 11 zaposlenih radi u RJ Groblja , a Vidrak se kažu trudi da groblja budu čista i uredjena  .
„ Mi se trudimo da to zaista bude čisto i uredjeno , anaravno nekada radimo i stavri koje nisu u opisu posla , nisu naša nadležnost jer želimo da pomognemo sugradjanima . Gradjani uvek imaju nekih zahteva i tu uvek izlazimo u susret. Naravno apelujemo da ne bacaju smeće kad već postoje kante i kontejneri koje mi praznimo , ali i to se dešava . Dešava se da papiri ili trava koju oni bace van kontejnera bude razneta vetrom i odneta na druga grobna mesta onda se naravno ljudi žale i mi  takve probleme rešavamo“, zaključuje Markovićeva napominjući da prostor na ko je sahranjen Ljuba Popović nije predat u nadležnost Vidraku , ali da Vidrak redovno i sa tog prostora uklanja smeće.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.