Kiselo ili skupo

      Нема коментара на Kiselo ili skupo

imageProleće je sasvim sigurno stiglo I na valjevsku pijacu. Ponuda je bogata I raznovrsna , cene visoke pa je I kupaca malo.

Valjevska pijaca je oživela I tezge su prepune novog povrća , a oživeo je I cvetni deo pijace. Dok se prodavci vajkaju das u cene u nabavci visoke kupci rado pitaju za cenu , ali kažu slabo imalo kupuju . Ove nedelje na pijaci je moguće pazariti krastavce po ceni od 200 dinara za kg, paradajz po ceni od 300 dinara, mladi luk od 30 do 40 dinara za vezicu, zelenu salatu po 40 dinara , a listinu za 60 dinara po vezici.
Nešto višu cenu imaju jaja zbog dolazećeg Uskrsa pa se njihova cena kreće od 11 do 15 dinara za komad. “Ja povrće sad kupujem uglavnom u ovim marketima jer su mnogo jeftiniji . Evo krastavac je tamo 120 dinara , a ovde 200 to je 80 dinara razlike I za to mogu da kupim znači dve veze luka . Oni su puno jeftiniji, a nema sad više na našoj pijaci stvarno poljoprivrednika sve su to prekupci, piljari pa dok se svi ugrade u cenu , nije čudo što je skupo. A penzija 14 000”, priča za Vamediu J. Stojaković.
List Politika piše da su cene pojedinih životnih namirnica u Srbiji poskupele u proseku za oko deset odsto za manje od godinu dana. „Politikina” korpa od 15 proizvoda u junu prošle godine vredela je 4.266 dinara, a danas 4.619 dinara. Politika navodi I das u novi cenovnici i na pilećem mesu, mleku i mlečnim proizvodima, šećeru i kafi. Gotovo da nema proizvoda koji nije skuplji, a to je i subjektivan osećaj potrošača koji iz dana u dan odvajaju sve više novca za osnovne namirnice.
Na pijaci u Valjevu ovih dana bar ako ne možete pazariti možete uživati u sadnicama cveća koje pristiglo I kako saznajemo ta prodaja, s obzirom da je sezona sadnje za sada ide najbolje.

image Kako je teško uskladiti kućni budžet sa novim cenama nije retkost da se čuje da je još rano za povrće pa I da je lošeg kvaliteta neki kažu I kiselo. Ovakav stav nekako navodi na pomisao da se možda radi o racionalizaciji ili što bi psiholozi umeli da kažu odbrambenom mehanizmu poznatom kao “sladak limun I kiselo groždje” . Odbrambeni mehanizam koji omogućava pojedincu da sačuva samopoštovanje na taj način što traži razne izgovore kako bi opravdao neuspjeh ili neki neprikladan postupak. Pošto su potisnuti pravi razlozi svog ponašanja, traže se neki drugi koji bi nam bili prihvatljiviji.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.