Od sledeće godine seksualno vaspitanje

imageSve regionalne školske uprave dobile su obrazovne pakete koje treba distribuirati školama , a koji se odnose na seksualno obrazovanje. Paketi koje je kreirala Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije pri Ministarstvu prosvete u saradnji sa Incest Trauma Centrom izaivali su buru polemika.

Na sajtu Stetoskop se navodi podatak da prema podacima Republičkog centra za planiranje porodice, svaka dvadeseta devojka u Srbiji uzrasta od 15 do 19 godina ostaje u drugom stanju, što znači da rano stupaju u seksualne odnose bez prethodnog, neophodnog znanja kako bi izbegle negativne posledice, upozorila je nedavno načelnik tog centra dr Katarina Sedlecki.“Svake godine povećava se udeo rađanja kod adolescenata koje imaju 16 godina ili manje“, rekla je Sedlecki, objašnjavajući da devojke najčešće ostaju trudne već u prvom mesecu od započinjanja seksualne aktivnosti.U Srbiji još uvek postoje konzervativne kontrole rađanja, a izražene su i predrasude kada su u pitanju načini kontracepcije posebno ako se radi o oralnoj kontracepciji tzv. piluli, istakla je ona.
Veliki broj maloletničkih trudnoća i pomeranje granica u godinama za stupanje u polni odnos,širenje polno prenosivih bolesti samo su neki od motiva kojima se očito nosilo ministarstvo prosvete donoseći odluku o uvodjenju seksualnog vaspitanja u Srbiji . Ipak prosvetni radnici imaju dilemu po pitanju učila i načina na koji su teme obradjene.

„Kao prosvetni radnik mogu da kažem da sam zgrožena i zapanjena ovim potezom Ministarstva prosvete da, uvodeći ove obrazovne pakete, kroz zvanične nastavne planove nameće roditeljima i učenicima stavove koji mogu biti lični, ali ne i kolektivni. Ako se ovaj materijal malo studioznije prouči, na mnogim mestima i nema pomena o seksualnom nasilju, a nastavnici se pritom dovode u takvu situaciju da učenicima treba da prenose „znanja“ koja se, u najmanju ruku, mogu nazvati perverznim. Pri tome, ovi opisi su praćeni slikama koje su se nekada mogle videti samo u pornografskim časopisima. Na jednom mestu, za vrtiće od 5 do 7 godina na 30. strani, imaju slike golih dečaka i devojčica sa genitalijama, koje služe da deca oboje mesta gde vole da ih odrasli dodiruju i gde ne vole – ispričala je jedna nastavnica iz Kolubarskog okruga, koja je želela da ostane anonimna.
Shodno podeljenim obrazovanim paketima deca i u obdaništima od naredne godine učiće o seksualnom obrazovanju , a oni koji su proučili knjigu tvrde da neki odgovori koje učila daju nisu logični pa medju njima i posebno odgovor na pitanje „da li je porodica sigurno mesto” gde udžbenik kaže da je “porodični dom je, u stvari, najopasnije mesto u modernom društvu”.
Onima koji gtreba da prenesu znanje neće biti lako da objasne pojedine pojmove bar kako kažu ne onako kako to učila od njih traže.
Deca bi iz svega trebalo da nauče da je „ostvariti seksualni odnos i doživeti zadovoljstvo, stvar želja, potreba i dogovora osoba koje vode ljubav“ (347 strana), te da obrazovni paket sadrži objašnjenja i “šta se konkretno radi kod oralnog seksa“ (346), „šta je to analni seks“ (347) i „koliko dugo sme da se masturbira“, što takođe treba preneti osnovcima.
Reć osude zbog korišćenja reči „dodirivati” posebno je imao sociolog Slobodan Antonić koji ztvrdi da će degte biti zbunjeno jer se ovako definisani „dodiri” odnose i na roditelje u svakodnevnom kontaktu .” Dete koje nije bilo žrtva seksualnog nasilja sigurno neće razumeti takvo značenje i biće zbunjeno kada bude trebalo da oboji delove tela po kojima „voli“ ili „ne voli“ da ga „dodiruju“. Pogotovo će biti zbunjeno kada bude trebalo da “mudrost” iz ovog paketa, “moje telo pripada meni“, nekome da saopšti. I to kome – roditelju dok mu pere guzu ili kosu”, tvrdi Antonić.
On smatra da je učiti decu od tri godine, koja ne mogu da razumeju seksualno značenje reči „dodirivati“ i da mogu čak i roditeljima da kažu „moje telo pripada meni“, prilično besmisleno.

Citati iz “obrazovnih paketa” Ministarstva prosvete:

str 346: Kako izvesti francuski poljubac?
Francuski poljubac je najčešće poznat iz filmova. On je najčešće romantične prirode, tajnovit i zagonetan, dugo traje, strastven je i snažan. Osoba koja ljubi dotiče jezik druge osobe, one koja je poljubljena. Nadražuje usne, usta i jezik, tri oblasti koje su vrlo osetljive na dodir i pruža osećanje prijatnosti i uzbuđenja. Da li će druga osoba odgovoriti na isti način – to se nikad ne zna. „Pravi francuski poljubac“ može da bude samo ako ga obe osobe žele. Na neki način, on može otići i u istoriju, jer su danas poljupci oslobođeni „pravila“ , zaljubljene osobe se ljube po svojoj želji i kako im je prijatno.“

str. 347: Da li je masturbacija štetna?
Ne. Masturbacija je normalna pojava i nema nikakve veze sa postojanjem bilo kakvog fizičkog ili mentalnog poremećaja ili bolesti. Samozadovoljavanje ili masturbacija je seksualna stimulacija, najčešće sopstvenih genitalija, sve do postizanja orgazma. Najčešće se izvodi ručno, no i drugi tipovi telesnog dodira nisu isključeni, kao ni upotreba predmeta. Načini istraživanja sebe, svog tela i svoje seksualnosti su neiscrpni. Devojčice i dečaci prvi put masturbiraju kao tinejdžerke i tinejdžeri.“

str. 348: Poljubila sam se sa drugaricom nekoliko puta, to me jako uzbudi, da li sam lezbejka?
Prati svoja osećanja i potrebe, nemoj da ih se plašiš ili stidiš, zaljubljenost i ljubav su dragocena osećanja. A što se tiče poljupca, seksualni identitet svakog od nas je složeniji od poljupca. (Pogledaj u nastavku šta sve čini tvoju seksualnost, od čega ćeš videti da je seksualni identitet jedan deo.) Ne žuri, ne mora sve brzo da ima ime.

str 348: Mladić sam, sviđa mi se drug iz odeljenja.
Prati svoja osećanja i potrebe, nemoj da ih se plašiš ili stidiš, zaljubljenost i ljubav su dragocena osećanja. Šta bi ti na ovo isto pitanje odgovorio tvom „strejt“ drugu koji ti se poveri da mu se sviđa drugarica iz odeljenja? To su ista osećanja“

str. 355:
„Boža je zavukao ruku ispod Tinine bluze, počeo da otkopčava i skida brushalter. Njoj su bili prijatni dodiri, maženje i ljubljenje. Uživala je u toj strasti i toplini. Tek kad je počeo da zavlači ruku u njene gaćice, osetila je neprijatnost, htela je da ga prekine. Otvorila je oči i videla iznad sebe Božu, svog uzbuđenog i van sebe od strasti.“

str. 367:
„Pre rođenja – selekcija pola, savremene tehnologije omogućavaju da se pol deteta sazna u relativno ranoj fazi. Neretko se dešava da se donosi odluka o prekidu trudnoće ukoliko se radi o ženskom fetusu.“

str. 367: „Pol podrazumeva biološke i fiziološke karakteristike koje definišu ženu i muškarca, dok rod podrazumeva društveno konstruisane uloge, i koristi se da opiše karakteristike, uloge i odgovornosti žena i muškaraca, dečaka i devojčica, koje su društveno konstruisane.“

Str. 386, Pitanja i odgovori o porodici:
„4. Da li je porodica sigurno mesto?
Porodični dom je, u stvari, najopasnije mesto u modernom društvu“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.