Drugi valjevski festival horova – HORFEST

imageOvog vikenda, kroz zvuk horova u Valjevu zvuči drugi valjevski festival horova – HORFEST. U prostoru muzičke škole i Valjevske Gimnazije, u subotu i nedelju, Valjevci će imati priliku da čuju 27 horova iz Srbije i Bosanske Federacije. Ovogodišnji HORFEST otvara se u petak, 21. aprila s početkom u 19.30 časova, u svečanoj Sali muzičke škole, koncertom prošlogodišnjeg apsolutnog pobednika festivala, gradskog dečjeg hora "Zvezdice" iz Leskovca, pod dirigentskom palicom dr Jelene Cvetković – Crvenice.

Dobar i muzikalan glas Valjeva, takodje će biti prisutan na ovom takmičenju a predstavljen kroz muziku devet valjevskih horova čiji je rad upravo i bio glavna inspiracija organizatoru HORFESTA, muzičkoj školi „Živorad Grbić“, koja je na inicijativu svojih profesorki, Vanje Urošević i Nikoline Ninić, 2015. godine najpre realizovala koncert „Susret valjevskih horova“ da bi ovaj muizčki program prošle godine prerastao u festival republičkog nivoa,a ove godine u Valjevo privukao još veći broj horova različitih kategorija i uzrasta. Cilj valjevske muzičke škole, da ovim festivalom ukaže na kvalitet horskog pevanja u Valjevu, ali i na značaj negovanja ovog žanra u savremenom muzičkom životu zemlje, podržana je od vodećih pedagoga i dirigenata zemlje, medju kojima izdvajamo dr Draganu Jovanović, profesora FMU u Beogradu i dirigenta renomiranog hora „Collegium Musicum“ koja je ove godine predsednik žirija valjevskog HORFESTA. Festival je podržan od strane Grada Valjeva i mnogobrojnih sponzora.
HORFEST je jedan od četiri festivala posvećenih umetničkoj muzici čiji je organizator upravo MŠ „Živorad Grbić“. ističe direktorka valjevske muzičke škole, mr Suzana Radovanović Perić. Ovi programi su u poslednjih nekoliko godina značajno unapredili poziciju valjevske muzičke škole u zemlji ali nas predstavili i kao vodećeg organizatora kvalitetnih muzičkih programa u Valjevu i dokazali da jedna obrazovna institucija može istovremeno biti i značajna institucija kulture ukoliko je njena glavna profesionalna misija upravo razvijanje kulturne ponude grada kroz pokretanje i realizaciju reprezentativnih muzičkih sadržaja. Ono što nam daje razlog za optimizam, jeste činjenica da su u realizaciju naših festivala uključeni i druge kolege iz kulturnih i obrazovnih institucija, gde bih želela naročito da se zahvalim Valjevskoj Gimnaziji i Centru za kulturu, u čijem prostoru valjevska muzička škola oživljava kroz mnogobrojne programe. Naša prisutnost u ovim prostorima dokazuje da je sve ono što muzička škola kreira preko šest decenija, prevazišlo okvire školskog delovanja i razvilo se u muzikalnu priču Valjeva. Kroz Susrete Flautista „Tahir Kulenović“, VART, HORFEST i „Zlatne Stepenice“, muzikalan glas Valjeva širimo i na region, što broj od blizu 1500 mladih muzičara i muzičkih pedagoga, koji u toku godine učestvuju apsolutno dokazuje ali i sam Grad predstavlja kao razvijenu i valjano organizovanu sredinu po pitanju negovanja muzičkog života, koja može značajno doprineti debeogradizaciji i demetropolizaciji kulture, na žalost, još uvek jako prisutnih u Srbiji, završava Suzana Radovanović Perić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.