U susret sezoni letnjih bašti

imageLepo vreme u Valjevu otvorilo je letnje bašte i pre početka zvanične sezone. Za zauzeće javne površine baštom ugostitelji plaćaju zakup.

Retki su bili ugostiteljski objekti koji poslednjih dana nisu postavili bar nekoliko stolova ispred svojih objekata jer je vreme prosto to dozvoljavalo. Zvanična sezona letnjih bašti u Valjevu počinje 15. aprila i traje do 15 . oktobra. Kako saznajemo u inspekcijskim poslovima grada svaki ugostitelj za novu novu sezonu podnosi novi zahtev. Naplata se vrši po osnovu zauzetog broja kvadrata a dozvole za postavljanje bašti daje odeljenje urbanizma „Svaki ugostitelj podnosi zahtev sa idejnim rešenjem za baštu koje razmatraju urbanisti i nakon toga donose odluku da li je baštu na traženom mestu moguće postaviti. Ukoliko postoji odstupanje u sprovodjenju odluke urbanista i dobijene dozvole onda nastupaju inspekcijske službe“, kaže načelnik odeljenja inspekcijskih poslova Dragan Mojsilović.
Prilikom davanja dozvole za zauzeće površine mora biti ispoštovan i propis kojim se mora obezbediti 1,5 metara širine za prolazak pešaka. Nažalost vrlo često smo svedoci pogotovo u špicu letnje sezone da ugostitelji često i ne ispoštuju ovo pravilo , a nisu bile retke ni situacije gde je ugostitelju data dozvola za zauzeće trotoara ,a da pritom ne postoji mogućnost predvidjene širine za prolaz pešaka.
„ Odluka koja je važeća,a doneta je ranije daje pravo ugostitelju da zatraži zakup i parking mesta za postavljanje bašte. Odeljenje urbanizma tada procenjuje da li je moguće da odredjena tražena parking mesta budu izdata na taj način“, kaže načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić.
Na konstataciju Vamedie da je Valjevo postalo pretesno za ovako veliki broj automobila te i da zauzeće parkinga baštom utiče u dobroj meri na parkiranje u gradu Vujić Subotić kaže da se načelno slaže. „ To je tačno da imamo veliki broj automobila na ulicama, ali odluka predvidja tu mogućnost i zato nadležne službe to procenjuju i o tome odlučuju. To je dakle mogućnost , ali ne mora biti iskorišćena ukoliko se proceni da to remeti sistem parkiranja. S druge strane pravno posmatrano ukoliko grad želi može naravno tu mogućnost i promeniti , izmeniti odluku,“ kaže načelnik Vujić Subotić.
Prošle godine vidjeno je nekoliko slučajeva uklanjanja letnjih bašta sa parking prostora upravo odlukom inspekcijskih gradskih organa.
Cena zakupa prostora odredjena je zonom grada u kojoj se prostor nalazi i kreće se do 70 dinara dnevno po svakom započetom metru kvadratnom. Jasno je da se na ovaj način u gradski budžet za vreme sezone letnjih bašti slije prilična suma novca.

Ipak pitanje svih pitanja je kako će ovog leta izgledati Tešnjar gde su u januaru prošle godine uklonjene sve letnje bašte, a potom je od Zavoda za zaštitu spomenika u Beogradu zatraženo da uradi nacrt tipskih bašti. Ugostitelji u ovom delu grada morali su da upravo od njih zatraže dozvole i uslove jer se Tešnjar nalazi u zoni zaštite. Praksa je tokom prošle godine pokazala da ipak nisu sve bašte identične pa je bilo i onih koji su radilin bez bašte tako što su stolove postavili na tešnjarsku kaldrmu izgovrajući se da uslovi još nisu stigli ili da su urbanisti dali dozvolu .
Sada kada znamo da nacrti novih bašta u Tešnjaru postoje ostaje da se vidi da li će ovog leta sve bašte biti tipske, a Tešnjar konačno postati uredjena celina.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.