Procedure za počasnog gradjanina

imageNakon što je Skupština prihvatila inicijativu odbornice DS Milke Erić Vasiljević da se Matiji Nastasiću dodeli zvanje počasni gradjanin , pred gradonačelnikom je da oformi komisiju koja će o predlogu odlučivati , a odluku potom dostaviti odbornicima na usvajanje.

Nagrade, kvalifikacije zaslužan ili počasni , oduvek su bile stvar diskusije u gradu na Kolubari. Možda je ranih 30-tih u Valjevu donošenje takve odluke o zvanju išlo glatko , ali poslednjih godina gotovo uvek postoji bar nešto što „koči“ celu priču.
Na samoj sednici Skupštine odbornica DS Milka Erić Vasiljević, kako sama kaže, pozvavši se na proceduru koja je primenjena u slučaju izbora Miloša Teodosića kada je predlog iznet direktno na sednici Skupštine, predložila je da zvanje počasni gradjanin grada Valjeva bude dodeljeno fudbaleru Šalkea Matiji Nastasiću.
Erićeva je u osnovnom obrazloženju navela da je Nastasić donirao 100 000 evra za rekonstrukciju dečijeg odeljenja u valjevskoj bolnici. Svi prisutni bili su u načelu saglasni da se ovaj predlog može prihvatiti pa i da Nastasić zaslužuje to priznanje , ali su pojedini odbornici pa i predsednik Skupštine ukazali da procedura za dodelu takvog zvanja nije takva da se direktno na sednici Skupštine može dati predlog i odmah o njemu odlučivati.
Kako se i medju odbornicima vladajuće većine nalazio veliki broj onih koji su bili za predlog Erićeve , gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je praktično za govornicom pojasnio da se ništa bitno neće  izgubiti do sledeće sednice , a da se ujedno i procedura ispoštuje , ukoliko se sačeka . Gvozdenović je za govornicom rekao da Nastasić sasvim sigurno zaslužuje takvo priznanje i da je njegov gest zaista vredan pažnje.
Procedura je takva , kako saznajemo, da će nakon što je  Skupština prihvatila inicijativu morati da bude oformljena komisija koja će konkretno na osnovu referenci doneti zaključak o tome da li takvo zvanje treba ili ne treba dodeliti .
Ako je suditi po raspoloženju u Skupštini komisija i potom Skupština prihvatiće ovu kandidaturu, ali konačna odluka biće poznata tek na narednoj sednici Skupštine na kojoj će odbornici dati završnu reč.

Ukoliko predlog bude prihvaćen Matija Nastasić postaće 11 počasni gradjanin Valjeva.
Prošle godine iako je komisija dala mišljenje da kardiolog Boško Djukanović može poneti ovo zvanje , Skupština je mislila drugačije, a javnost još  pamti polemiku koju je izazvala kandidatura Djukanovića.
Jedini čovek kome je oduzeto zvanje počasni gradjanin Valjeva je Slobodan Milošević kome je priznanje dodeljeno 25. aprila 1989., a ukinuto 24. novembra 2000. godine.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.