Robotom do znanja i veština

imageRotari klub Valjevo će u subotu 18. marta 2017. godine u 9.30 sati u Istraživačkoj stanici Petnica započeti realizaciju zajedničkog projekta rotari klubova Šabac, E-klub i Valjevo i Rotari distrikta 2483 pod nazivom „ROBOTOM DO ZNANJA I VEŠTINA”.

klubova Šabac, E-klub i Valjevo i Rotari distrikta 2483 pod nazivom „ROBOTOM DO ZNANJA I VEŠTINA”.
Tada će predstavnicima osam škola iz Valjeva i Šapca biti uručeni robotski kompleti LEGO, moderna učila pogodna za nastavu i eksperimente iz više oblasti prirodnih i tehničkih nauka. Vrednost projekta je 6.000 evra, sredstva za njegovu realizaciju prikupili su pomenuti rotari klubovi uz pomoć Rotari distrikta 2483 koji pokriva područje Srbije i Crne Gore.
Robotske komplete će dobiti predstavnici osnovnih škola „Andra Savčić”, „Nada Purić”, „Milovan Glišić” iz Valjeva i Valjevske gimnazije – specijalnog programa za osnovce, kao i šabačke osnovne škole „Nikolaj Velimirović”,„Nata Jeličić”, „Jevrem Obrenović” i Osnovna škola „Majur” iz Majura.
Istog dana u Petnici će biti organizovan i jednodnevni kurs o upotrebi, čuvanju i održavanju robotskih kompleta, namenjen nastavnicima i učenicima škola koje ih dobijaju. Partner u projektu i donator priručnika za eksperimente i izvodjenje vežbi je „Kreativni centar”.

Oko 70% osnovnih škola u Srbiji nema laboratoriju za fiziku i tehničke kabinete, a da pri tom gotovo svi nastavnici prvi čas fizike počinju rečenicom: „Fizika je eksperimentalna nauka“. Ovakav pristup nastavi upravo dovodi do loših rezultata naših učenika na PISA testovima koji mere praktičnu primenu znanja. Osnovno sredstvo u nastavi fizike, tehnike i drugih prirodnih nauka je eksperiment. Nikakva druga sredstva, uključujući najsavremenije video animacije i simulacije ne mogu ga zameniti. Dobra vidljivost, izražajnost i emocionalnost, ubedljivost eksperimenta, ne zaboravljajući pri tom i važan estetski momenat opreme, motivišu i učenike i nastavnike.
Projekat uvođenja modernih učila u osnovne škole je u potpunosti usklađen sa ciljevima Rotarija: služenje lokalnoj zajednici, rad sa mladima, edukacija.
Komplet učila koji dobijaju škole se sastoji iz LEGO Mindstorm EV3 robotskog kompleta, seta sitnih delova, rezervne baterije i punjača. Ovaj komplet, pored upotrebe u fizici i tehnici omogućava niz vežbi i demonstracija iz različitih predmeta koji se uče u osnovnim školama.
Upotrebom se učenici motivišu na razmišljanje, povezivanje činjenica i principa koje uče u različitim nastavnim predmetima i omogućava im se da izraze svoju kreativnost. Rad sa učilom razvija veštine timskog rada.

ROTARI KLUB VALJEVO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.