Mladenci

      Нема коментара на Mladenci

imageSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci.

Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u Vikend pre.

Prema običajima, na ovaj dan žene ustaju rano i mese 40 kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Kod naših starih, vlada verovanje da kakvo vreme bude sutra, takvo će biti celo proleće: pa ako bude sunčano, pred nama je lepo vreme i mnogo sunca, sve do leta, a ako pada kiša, duva vetar i vremenske prilike nisu dobre, pred nama je turbulentan period.
Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu.

Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci. Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.