Radno vreme: Steži pa popuštaj

imageGradsko veće usvojilo je novu izmenu odluke o radnom vremenu. Ova izmena praktično se odnosi najviše na pekare kojima je rad dozvoljen sada od 00 do 24h. Kafići i restorani vikendom do 01h iza ponoći.

Neposredno nakon incidenta sa smrtnimishodom u valjevskom kafeu Zipa, najpre Veće , a potom i Skupština doneli su odluku o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih i drugih objekata u Valjevu. Kako je tada najavljeno odluka je bila privremena do donošenja nove odluke koju će doneti pre svega posebno oformljena Komisija na čijem je čelu bio pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić.Ova komisija dostavila je Veću novi predlog koji je i usvojen , a koji glasi:
-ugostiteljski objekti noćni barovi i diskoteke mogu da rade od 21 do 24 sata , četvrtkom i nedeljom od 21 do 02 h , a petkom i subotom od 21 do 03 sata,
-svi ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim zgradama i stambeno poslovnim zgradama mogu da rade od 7 do 23h, a petkom i subotom od 7 do 24h
-ugostiteljski objekti, kafane , kafe-barovi, restorani, mogu da rade od 06 do 24h, a vikendom (petkom i subotom) do 01 sata.
Da odluka o radnom vremenu nije doneta ad hoc niti izazvana eksecesnom situacijom smatra zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

„Upravo stavljanjem ponovo na dnevni red odluku o radnom vremenu pokazujemo da to radimo sistemski, planski. Činjenica je da ovu odluku moramo da prilagodjavamo aktuelnoj situaciji i u saradnji sa organima koji u našem gradu brinu o bezbednosti i oslonjena na njihove procene. Dakle, nijedna odluka nije ad hoc doneta niti izazvana pojedinačnim ekscesima kako to neki vole da aludiraju. Ova odluka odnosno njena primenjljivost biće vidljiva za tri meseca i izvesno ima tu još stvari koje treba razmatrati.Ova komisija nastavlja svoj rad i sada treba da propiše jasne uslove šta koji objekat treba da ispunjava da bi mogao da se bavi pojedinim delatnostima“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Iako Jeremić tvrdi da odluka nije ničim posebno izazvana, ostaje činjenica da je već na sednici Saveta za bezbednost grada koja je održana odmah posle incidenta sa smrtnim ishodom u kafeu Zipa , doneta odluka da se izmeni radno vreme ugostiteljskih objekata.
Bez obzira na ovu činjenicu, Jeremić kaže da će Grad pratiti sprvodjenje odluke. „ Mi moramo gradjanima obezbediti mir tu mislim na odluku o radnom vremenu objekata u stambenim zgradama . Tešnjar takodje mora biti posebno razmatran jer tamo problem imaju i oni koji žive u tešnjaru i oni koji imaju ugostiteljske objekte.Oni koji izdaju lokali , njima to manje smeta, oni koji žive pored njima to više smeta . Mi pre svega moramo voditi računa o aspektu bezbednosti i tu izvesno može pomoći pokrivenost grada video nadzorom“, kaže Jeremić koji je izneo i stav da nestoje tvrdnje da je Valjevo zatvoren grad koji tera mlade što po njegovom mišljenju upravo pokazuje doneta odluka.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.