Izbori, izbori i izbori

imageParlamentarne izbore imaće samo četiri opštine u Srbiji. Kako smo navikli na izbore svake godine, ako je za utehu za sve ostale važi izlazak na predsedničke izbore.

Izbori su postali sasvim normalna pojava svake godine u Srbiji jer poslednjih godina imali smo toliko izbora da se gradjani teško mogu razabrati šta je sve i ko biran. Bilo redovni bilo vanredni naviklo se u Srbiji da nam godina počinje nekom kampanjom. Sva sreća pa ove godine idu redovni predsednički izbori pa druženje sa stranačkim aktivistima neće izostati jer bilo bi šteta s obzirom na prethodne godine i druženje sa njima, nekako su postali redovni gosti poput rodbine koju vidjamo jednom godišnje , recimo za slavu, pa bi se nujihov nedolazak mogao smatrati i uvredljivim.
Svaka godina izbora Srbiji ne samo da je donela trošak već i gubitak vremena koji je vrlo značajan dok traju odluke o nameštenjima, podelama fotelja i resora. Za to vreme uglavnom Srbija stoji ili bolje reći nemo posmatra šta se dešava. Uobičajenih reakcija svojstvenih nekim godinama ranije kada su se izbori održavali u redovnim okvirima, više nema. Sve manje se o izborima i govori.
Zašto je to tako?
Izbori sami po sebi trebalo bi da donesu neku promenu na bolje čak i u slučajevima kada ista politička partija dobija podršku. Ona bi neminovno trebala da na osnovu tog propitvanja javnog mnjenja, kampanje u kojoj se ponovo susrela sa biračima popravi ili ukoliko je ukazano i promeni neke pravce delovanja i svog rada. Ovaj slučaj prakse u drugim zemljama kod nas je sproveden samo u okvirima unutrašnjeg uredjenja vladajuće partje pa se moglo videti da su neki pomaknuti na druge položaje , a na njihova mesta došli iz narednog reda stranaškog ešalona.
Zaokreta, promene nema.
Neprestani izbori u Srbiji poslednjih godina jasno je koriste se kao poruka naciji da je u pitanju partija koja je najpre sigurna u svoju podršku medju biračima potom spremna da je neko u ovom slučaju gradjani ocene u smislu rada,a sa druge strane i pošalje poruku glasačima opozicionih partija da je njihova bitka uzaludna.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković donela je odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine grada Zaječara i skupština opština Vrbas, Odžaci, Kovin i Kosjerić za 23. april ove godine.Odluka o raspisivanju izbora u tim lokalnim samoupravama stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku“, kada počinju da teku i rokovi za obavljanje izbornih radnji.Izbori u Zaječaru, Vrbasu, Odžacima, Kovinu i Kosjeriću biće u nadležnosti organa za sprovođenje izbora na osnovu odredaba Zakona o lokalnim izborima, saopštila je Skupština Srbije.
Sad kad znamo da parlamentarni izbori idu u samo četiri opštine, nije isključeno da se na osnovu prakse jedan deo Srbije oseća uskraćenim. Ali , nikad se ne zna za buduće mesece i godine jer ipak sve se ovo dešava u Srbiji.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.