Za čišćenje brane na reci Gradac 10 miliona dinara

imageSamo za čišćenje brane na reci Gradac , lokalna samouprava opredelila je u ovoj godini 10 miliona dinara. Objekat brane vlasništvo je Srbija voda , a grad Valjevo ima zakonsku obavezu održavanja.

Brana na reci Gradac ozbiljno je ispunjena muljem , nanosom,  i u ovoj godini izvesno uslediće njeno čišćenje . Ipak, pitanje je da li će brana moći sa predvidjenim novcem da bude u potpunosti očišćena. „ Mi smo prošle godine čekali da se u čišćenje uključe Srbija vode , ali su nam oni kasno odgovorili da nemaju novca tako d smo u ovoj godini opredelili 10 miliona dinara za taj posao. Pretpostavka je da ako skinemo samo 2 metra nanosa to je oko 15 000 kubika , oko 500 dinara košta čišćenje i odvoženje po kubiku , pa je jasno da je pitanje koliko možemo uraditi  i sa tih 10 miliona“, kaže Milan trifunović iz odeljenja za gradjevinsko zemljište i infrastrukturu.
Reka Gradac pripada kategorizacijom vodama drugog reda i samim tim po Zakonu o vodama obaveza održavanja je na gradu Valjevu . Vlasnik samog objekat brane i dalje su Srbija vode koje nikada objekat nisu predale gradu.
„Opredelili smo još 6 miliona dinara za drug vodotokove , uredjenje , čišćenje . Svake godine grad izdvaja velika sredstva za tu vrstu održavanja . Ipak sama brana na reci Gradac ima 7 000 kvadrata i prilično je veliki finansijski zahvat za grad“, objašnjava Trifunović.

Ove godine zbog velikog mulja na brani za samo pet najiskusnijih plivača biže omogućeno plivanje za Bogojavljenski krst. Čišćenje brane očekuje se u letnjim mesecima kada je vodostaj najniži.

S.V. 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.