Uniforme, ko će to da plati?

imageMinistar prosvete Mladen Šarčević sve češće govori o uvodjenju uniformi u srpske škole. Dok sjedne strane psiholozi podržavaju ovakav predlog, roditelji s druge pitaju, ko će to da plati?

Mnoge škole u Valjevu od početka ove školske godine anketiraju roditelje o tome da li su za uvodjenje uniformi? Roditelji tvrde da izostaje osnovna informacija o tome ko bi uniforme obezbedio. „Mi smo bili protiv jer ne znamo ništa o tome . Ja samo zbnam da mom sinu treba dupla uniforma , šta ćemo ako se isprlja, pocepa , mora postojati neka rezerva. Potom ne znamo ni šta to tačno podrazumeva . Šta je uniforma? Koje pantalone , koje košulje ili su to dukserice? Mnogo toga nije jasno i zato smo glasali protiv“, kaže P.T. roditelj deteta u Prvoj osnovnoj školi .

Sve škole u Srbiji pa i valjevske imaju svoj pravilnik oblačenja . „ Naravno da imamo pravilnik i trudimo se koliko je moguće da se istog pridržavamo. Dešavalo se da djak dodje u majuci na bretele bez rukava pa smo ga vraćali . Roditelji se nekad pobune. Po pitanju uniformi mora da postoji saglasnost roditelja . Bez roditelja ništa nije sprovodivo“, kaže direktor Pete škole Goran Bojičić koji navodi i da od ministarstva još uvek nije stiglo precizno uputstvo o tome i da je za sda sve u domenu najave.

Ministar Mladen Šarčević upravo je govorio o tome da deca pogotovo u srednjim školama dolaze neprimereno obučena.   Ministarstvo prosvete je pre nekoliko godina donelo rešenje po kome škole same mogu da biraju da li će uvesti uniforme.
Papuče, kratke pantralone i suknje iznad kolena nisu pravilnicima nigde ni dozvoljeni . Ipak u praksi stvari stoje drugačije . Oblačenje svoje dece podržavaju roditelji koji su in najpozvaniji da govore o ovoj temi.
Ovoga puta na strani uniformi stoji moral , brisanje socijalnih razlika, ali se ne govori o uvodjenju kecelja koje su nekada bile obavezni deo garderobe školaraca.

image Škole tvrde da one nemaju novca da finansiraju uniforme, roditelji bez pravih informacija već unapred tvrde da za to nemaju para jer deci treba obezbediti i odelo za ostatak dana kada nisu u školi pa se, kako kažu, radi o samo još jednom izdatku.
Grad Valjevo ne bi mogao da finansira uniforme za svu decu , ali kako Vamedia saznaje možda bi grad mogao da učestvuje sa subvencijom.
Da  ministarstvo ima novca za svu decu Srbije podjednako je teško poverovati.
Možda ovo vreme nije finansisjki najbolje za uvodjenje uniformi, a na kraju zašto se škole ne bi samo pridržavale propisa i pravilnika koje već imaju?

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.