Oslobodjen optužbe Slobodan Bata Djoković

imageBivši direktor Srbijanke i zamenik ministra privrede u SFRJ Slobodan Bata Djoković posle 7 godina sudjenja oslobodjen je svih optužbi . Djoković je bio optužen da je oštetio firmu Cobest iz Mladenovca čiji je bio direktor nakon privatizacije. Djoković je svojevremeno proveo sedam meseci u pritvoru , a da nije znao ni zašto.

Pre sedam godina , 2010. godine tužilaštvo je uhapsilo sedam odgovornih lica preduzeća Cobest iz Mladenovca medju kojima i direktora , Valjevca Slobodana Batu Djokovića. Pored Djokovića uhapšeni su tada i Nikola Kangra, Dejan Đurić, Aleksandar Vujanović, Eda Bulat, Lela Davidović i Biljana Živanović , a nešto kasnije i vlasnik Cobesta Slobodan Radojević. Svi pomenuti odlukom Višeg suda u Beogradu, oslobodjeni su optužbi.

Djoković je povodom oslobadjajuće presude naveo da je te 2010. godine sedam meseci proveo u pritvoru , a da pritom nije imao ni informaciju zašto je pritvoren. „Posle 6,5 godina sudjenja i mojih sedam meseci u pritvoru, a da nisam znao ni zašto sam pritvoren proces je završen. Oslobodjen sam optužbi,“kaže Djoković za Vamediu.
Po njegovim rečima optužnica protiv njega sadržala je dve tačke po osnovu zloupotrebe ovlašćenja u privredi.
„Posle 6,5 godina potpuno sam oslobodjen po prvoj tački, a sada i po drugoj. Treba li da vam govorim o tome šta smo sve moja porodica i ja preživeli za sve ove godine? Ne može to da se opiše. Optužili su me za nešto za šta nisam bio kriv i uporno pokušavali da me osude , ali bezuspešno jer ja sam za dve godine koliko sam proveo u tom preduzeću do trenutka hapšenja napravio samo povećanje profita preduzeća, sačuvao radna mesta, povećao obim proizvodnje. Od jedne ruine od preduzeća napravljena je stabilna firma , ali niko nije govorio o tome“, kaže Djoković.
Kako Vamedia saznaje u toku samog procesa radjena su tri ekspertska veštačenja čijim su nalazima praktično padale jedna po jedna tačka optužnice da bi proces sada konačno bio okončan.

U trenutku hapšenja beogradski mediji su preneli navod tužilaštva u kome je vlasnik Radojević uz pomoć sedmoro uhapšenih, oštetio bivši „Jugoazbest“ za više od milion i po, a male akcionare za više od 500.000 evra. Za 74 odsto „Jugoazbesta“, sada „Cobesta“, plaćeno je 2003. godine 82 miliona dinara. Do marta 2009. Radojević je parama pomenute firme platio kupovinu, i – „zaradio“, tvrdilo je tužilaštvo.Kako Vamedia saznaje tadašnji „okidač“ za hapšenja bio je u pozajmici izmedju dve Radojevićeve firme .

image

Kada smo čuli za Radojevića

Za Slobodana Radojevića, vlasnika nekoliko preduzeća , „AUTO-Srbija“, MBR i suvlasnika „Brodarstva“ i „Remont-a “ iz Požarevca , Valjevci su saznali 2004. godine kada je preko firme MBR kupio preduzeće Jablanicu, čija je privatizacija poništena.
U procesu vlasničke transformacije sa Jablanice na preduzeće Jako gradnju , zgrada Jablanice i samački hotel prodati su Vidoju Vujiću za 90 miliona dinara dok su mehanizacija i oprema preneti na novoosnovanu firmu u kojoj je najveći udeo imala ponovo Radojevićeva firma MBR . Zbog svih tada izvršenih radnji privatizacija je oborena , a u pritvoru našli su se direktori i članovi UO Jablanice.
Slobodan Djoković bio je član UO Jablanice i za taj proces kaže da ne zna mnogo o tom procesu, jedino za šta može da bude odgovoran jeste činjenica da je kao član UO pokušavao da obezbedi posao za Jablanicu tražeći pomoć tadašnjih vlasti u Valjevu. Na žalost, kako kaže ni tadašnji predsednik opštine Jovan Tomić ni ministar Milutin Mrkonjić, tvrdili su, Jablanici nisu mogli pomoći u obezbedjenju posla.

Cobest sada

Preduzeće Cobest i danas postoji i vrlo uspešno radi, pretežno se bavi proizvodnjom kočionih obloga i uvozom opreme iz Madjarske jedino je preduzeće koje radi bezazbestnu tehnologiju. Ovo preduzeće transformisano je 2011. godine u otvoreno akcionarsko društvo Preduzeće za proizvodnju i promet Autocobest produkt čiji je aktuelni direktor Branko Bulajić.

Pitanje svih pitanja

I te 2010. godine kao i danas nakon oslobadjajih presuda postavljalo se jedno pitanje , da li je firma Cobest zapravo zapala za oko nekom iz tadašnje vlasti, ali se situacija otela kontroli ?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.