Opcije industrijske zone

imageGrad Valjevo u narednoj godini opredeliće oko 100 miliona dinara za kupovinu zemljišta za novu industrijsku zonu. U gradu je sve aktuelnija priča da bi ova kupovina praktično mogla biti obavljena konverzijom duga Vidoja Vujića prema gradu.

Urbanističkim planom Grada opredeljene su 4 zone za privredne namene i to :IZ Stefil, IZ Gorić, IZ Krušik, IZ Beloševac.Inicijativa najpre direktora Direkcije Dragana Jeremića sada zamenika gradonačelnika, a potom i predsednika Skupštine, sada narodnog poslanika  Mihaila Jokića da se eventualni dug Vidoja Vujića prema gradu konvertuje u vlasništvo grada nad parcelama koje Vujić poseduje u blizini zone Stefil godinama nije nailazila na odobravanje.  U budžetu za 2015 godinu iako je bilo njavljeno nije se našao novac za tu namenu, a na istoj konfereciji za novinare tada je rečeno da je neophodno izvesti radove na potezu sela Beloševac i Mrčić gde je praktično formirana nova industrijska zona kako bi se tu izvršilo opremanje tog dela infrastrukturom koju traže investitori zainteresovani za taj deo, ali takvo investiranje nije postojalo.

Kupovina zemljišta ponovo je aktuelizovana , a neke informacije navode na kupovinu zemljišta od Vidoja Vujića.
Imovina Vidoja Vujića u zvaničnoj objavi Poreske uprave našla se svojevremeno na prodaju i to kako je oglašeno bila je u pitanju  zemlja u selu Popučke kod Valjeva, odnosno dve livade od 187 ari i 20 njiva na 14 hektara. Ukupnu vrednost ove zemlje poreznici su procenili na 95.000 evra, što je 50 evra po aru, a osnov za oduzimanje je Vujićev dug za poreze od 2,8 miliona evra.
Ipak oglas koji je tada objavljen 21.08.2014. godine ubrzo je povučen.U Poreskoj upravi nisu hteli da odgovore na pitanje Vamedie  koji je razlog za odustajanje od prodaje Vujićeve zemlje i kada će biti raspisan novi oglas. U pisanom pojašnjenju samo su naveli da su informacije o prinudnoj naplati duga službena tajna, ali i da bez saglasnosti vlasnika ne mogu davati informacije. Zanimljivo u tadašnjem dopisu Poreskoj Vamedia nije imenovala vlasnika već je postavila isključivo pitanje vezano za sam oglas , zašto je oglas povučen?
Prodaja je trebalo da bude obavljena  29. avgusta, ali do toga nikada nije došlo.
U tom trenutku Vidoje Vujić dugovao je gradu 98 miliona dinara. U izjavi tada  za Blic Vujić je  tvrdio da poreznici ovim potezom neće dobiti ništa , a da će on sam izgubiti dosta. „ Kvadrat zemlje su mi procenili na 15 dinara, ja na taj kvadrat plaćam porez od 900 dinara . Oduzimaju mi imovinu , otežavaju rad , firma je u blokadi“, rekao je Vujić za Blic dodajući da je cena ara placa u Popučkama tada od 30 do 35 evra po aru.

Iako se na poziciji industrijske zone nalazi opredeljenih 200 miliona dinara zamenik Dragan Jeremić je na javnoj raspravi o budžetu rekao da grad planira samo 100 miliona da uloži u kupovinu. Novom procenom Vujićevog zemljišta istaknuta je nova vrednost od 1,57 miliona evra što je značajno više od 95 000 evra koliko je procena iznosila 2014. godine. Nepoznato je kako je izvršena procena kojom se došlo do enormno visoke cene poljoprivrednog zemljišta jer se radi o livadama. Ništa manje nije zanimljivo i to da se u listu nepokretnosti ove površine vode kao poljoprivredno zemljište , a da je sam Vujić prošle godne valjevskim poreznicima prijavio porez na gradjevinsko zemljište. Ipak za ovu godinu po podacima do kojih je došla Vamedia Vujić nije još uvek podneo ispravnu prijavu, a neki podaci svedoče i o tome da se radi o većem prostoru od 14 hektara.  
Još uvek nema zvanične informacije da li će grad zapravo kompenzovati dug od 127 miliona koliko Vujić duguje gradu za proširenje industrijske zone.

Vujićeva zemlja nije jedina mogućnost

Svojevremeno je kao ideja pominjana i kupovina fabrike Gradac koju je kupilo troje valjevskih preduyetnika, a u prilog kupovini te fabrike tada je govorio poslanik Jokić „Naš budžet treba da bude utrošen na projekte i planove kojim ćemo sačekati strani kapital. Ako neko dodje , mi površinu recimo za industrijsku zonu nemamo. Vraćam se na to da sam predlagao da mi kupimo Gradac. To je tada koštalo 100 miliona , a na računu smo imali 200 miliona . Ali to nije realizovano zato što su neki drugi ljudi mislili da ta novac treba držati kao rezervu da ne dodjemo u situaciju da ne možemo da isplatimo platu. Ja se tu slažem sa Draganom Jeremićem, ko nije rizikovao, taj rezultat nije imao. Ako stisnemo to što imamo i čuvamo . Nama i sad u trezoru stoji novac . Ja bih to sve uložio . Pa i po cenu da ne možemo da isplatmo platu ako je to to. Za nešto bolje što radimo“, izjavio je Jokić svojevremeno u intervjuu za Vamediu.
Urbanističkim planom Grada opredeljene su 4 zone za privredne namene i to :IZ Stefil, IZ Gorić, IZ Krušik, IZ Beloševac.

Grad dakle može realizovati ulaganje I kupovinu na bilo kojoj drugoj lokaciji ukoliko je kompenzacija duga iz nekog razloga  nemoguća. Da li bi neko mogao I pomisliti da višestruko plati livade dok isti vlasnik duguje Valjevu , biće jasno vrlo brzo.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.