Izložba „Beli orlovi“

imageOtvaranje izložbe "Beli orlovi" u Ogradnoj galeriji, biće održano  u četvrtak u 18h. Na otvaranju izložbe, članovi istoimenog udruženja će doći obučeni u srednjovekovnu odeću. 

Beli Orlovi su udruženje za očuvanje starih veština i zanata. Udruženje postoji od 2010. Godine, i tokom svog postojanja učestvovalo je na brojnim dešavanjima, u zemlji i svetu. Glavni cilj, zbog koga je osnovano naše društvo, jeste da se slavni period srednjevekovne Srbije prikaže ljudima u 21. veku. Naši članovi žele da verno prikažu sve aspekte života u Srednjem veku, kako viteškog, tako i onog običnog, svakodnevnog. Aktivnosti udruženja ogledaju se u organizaciji različitih tribina, izvođenju prikaza viteških borbi, a takođe su i pokrenute i radionice brojnih zanata kao što su tkački, kovački, izrada obuće, izrada oklopa i drugih artikala od kože, stolarski zanat, itd. Od pre tri godine "Orlovi" se i aktivno takmiče u novom sportu zvanom Bohurt,to su oklopljene fulkontaktne borbe,odnosno turnirske borbe iz srednjeg veka. Turnir u Manasiji, u okviru manifestacije srednjevekovnih zanata "Just Out", je trenutno najveći turnir bohurta u Srbiji koji privlači borce iz cele Evrope u pojedinačnim i grupnim borbama. Turnir je uvršten na mapi zvaničnih bohurt turnira svetske HMB organizacije. Takmičari iz Srbije i inostransva se aktivno bore pod zidinama Manasije i pred publikom koja je brojala preko pedeset hiljada ove godine. Turnir u Gračanici, u okviru srednjevekovne manifestacije "Shield", je prvi put organizovan 2016-e godine. Bohurt turnir čiji je cilj širenje ovog sporta dalje po Srbiji i okolnom regionu, privukao je dobru publiku i pažnju, a borci su se pokazali odlično u trodnevnim borbama. Sledeće godine nadamo se da će turnir biti još veći sa više učesnika. Veći deo reprezentacije Srbije sačinjavaju naši članovi. Ovom izložbom želimo da skrenemo pažnju da naš grad Valjevo ima više boraca u reprezentaciji Srbije.Kao da je Valjevo drugi grad u Srbiji koji ima najviše datih boraca,Jovana Vićentijevića,Nemanju Maksimović,Mladena Draškovića,Nadu Sirovljević,zatim kapiten i selektor reprezentacije Aleksandar Urošević.

Izložba se sastoji od fotografija udruženja sa različitih manifestacija, kao i jedan deo opreme koji će biti izložen u vitrinama Ogradne galerije. 

VAKUM

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.