Oprezno sa promocijama

imageU ovo doba godine, kad se organizuju razne svetkovine na koje valja otići s prigodnim poklonom, ali i kupiti nešto za sopstvene potrebe, povećana je i aktivnost trgovaca u pogledu ponude razne robe i usluga.

Oni se reklamiraju putem svih vrsta medija, štampanjem prospekata i organizovanjem promocijaPromocije radi prodaje svojih roba, trgovci ili njihovi ovlašćeni zastupnici – promoteri, organizuju u poznatim restoranima i hotelima uz obećanje bogatog menija, dobrog provoda i vrednih nagrada. Vrlo rečiti promoteri i promoterke pozivaju građane na promocije isključivo telefonskim pozivom na osnovu slučajnog izbora iz imanika telefonskih pretplatnika, ali tako da je pozivni broj najčešće prikriven. Zapažena je i praksa organizovanja promocija van mesta u kojem je sedište trgovca i van njegovih službenih prostorija.
I sve bi ovo bilo uredu da za znatiželjne posetioce promocija nisu pripremljene dobro uvežbane zamke. Jedna od zamki je bajkovita priča o čudesnim mogućnostima onoga što nude na prodaju, kao što su razni kućni aparati, kozmetika ili sprave za lečenje svega i svačega. Naravno, pod „izuzetno povoljnim uslovima“ . Druga zamka je vezana prodaja onoga što bi ste eventualno kupili sa onim što vam nikada u životu neće zatrebati – ni vama, niti onome kome spremate poklon.
Treća i najveća zamka je kupoprodajni ugovor koji će vam u pogodnom momentu promoter ponuditi na potpis i pored toga što ga dotle niste ni videli. Sadržina kupoprodajnih ugovora (tako je na njima napisano) takva je da je odgovornost za njihov eventualni raskid isključivo na kupcu odnosno potrošaču. O zakonskoj obavezi trgovca da uz prodatu robu kupcu preda pisano uputstvo za rukovanje i održavanje, garantni list i deklaraciju, u tim ugovorima nema ni pomena. Kada ga onako nasumice i bez provere sadržine kupac potpiše, zapada u zamku iz koje se teško može sam iskobeljati.
Zakonom o zaštiti potrošača propisana je obaveza trgovca da pre zaključenja ugovora o prodaji, na jasan i razumljiv način obavesti potrošača o osnovnim obeležjima robe, prodajoj ceni i načinu plaćanja, o postojanju trgovčeve zakonske odgovornosti zbog eventualne nesaobraznosti robe ugovoru i o tome da je teret dokazivanja obaveštenosti kupca na njemu kao prodavcu. Trgovac je takođe obavezan da potrošaču ponudi ugovor koji ne sadrži nepravične ugovorne odredbe koje, protivno načelu savesnosti i poštenja, imaju nesrazmeru u pravima i obavezama ugovornih strana na štetu potrošača.
U ostvarivanju prava iz ugovora koji je zaključen van poslovnih prostorija trgovca, a to je slučaj sa promocijama, potrošač ima pravo da oduatane od zaključenog ugovora u roku od 14 dana, bez navođenja razloga i bez dodatnih troškova. Kada trgovac pre zaključenja ugovora ne obavesti potrošača o osnovnim obeležjima robe i svojim obavezama, potrošač može da zahteva njegovo poništenje u roku od godinu dana, nezavisno od toga da li je trgovac imao nameru da taj propust uradi namerno.
Namera Udruženja VAPOT nije da ovim prilogom odvrati građane Valjeva od poseta promocijama koje organizuju trgovci, već da im skrene pažnju na moguće posledice neopreznog potpisivanja (zaključenja) kupoprodajnog ugovora koji mu ponudi trgovac ili njegov ovlašćeni promoter.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.