Poslednja slika Ljube Popovića

imageModerna galerija dobila je na poklon poslednju i nedovršenu sliku Ljube Popovića. Informacije pokazuju da je na ovoj slici Ljuba Popović radio do poslednjih dana.

Valjevski novinari bili su priviligevoni da prvi vide poslednju i nezavršenu sluku Ljube Popovića iz ateljea u Grčkoj koju je on poklonio svom prijatelju istoričaru umetnosti Nikoli Kusovcu koji je bio uz njega u poslednjim trenucima.
„Kada je malo došao da kažemo sebi stigavši u Beograd on je Nikolu pozvao i rekao mu da slika pripada njemu u znak pažnje za druženje i prijateljstvo. Nikola je rekao to ne pripada meni već Modernoj galeriji . I slika je stigla pre par dana u Galeriju. Ono što je za mwene veliko iznenadjenje prvi put na njegovoj slici su tri krsta u uglu . To nigde do sada nije bilo na njegovim slikama , ali ovo je svakako njegovsa poslednjja slika i Grad Valjevo duguje veliku zahvalnost gospodinu Nikoli Kusovcu za ovakav poklon koji smo dobili“, rekao je pokazujući poslednju Ljubinu sliku direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.
Jovanović kaže da će slika biti deo fundusa legata Ljube Popovića u Moderrnoj galeriji , a kako je rekao postoji najava da će se iz Pariza u potpunosti preseliti i njegov atelje. „Interesovanje za slike je jako veliko i poseta Galeriji je sve veća .Posebnost ove slike je i u tome što kako je uočeno on je na ovoj slici radio do poslednjeg trenutka. Ova slika je bila zalepljena trakama na zidu i ono što je njegova supruga snimila i ova slika koju smo dobili pokazuje da postoje razlike odnosno da je radio na njoj nakon što je ona fotografisala“, objasnio je Jovanović.

 

imageNa slici se vide nedovršeni detalji i da je slika bila u izradi u trenutku kada je velikom slikaru pozlilo. “ Ali u tome je njena dodatna draž“, zaključio je Jovanović.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.