Kazna po kazna milionče

imageZa nepune dve godine koliko postoji kamera na raskrsnici Sindjelićeve I Kardjordjeve ulice zabeleženo 3000 prolazaka na crveno svetlo. Za ovaj prekršaj zaprećena je kazna od 15 do 30 000 dinara. Za sredstva koja se sliju na ovaj način može biti izgradjeno mnogo toga.  

U Valjevu od skora postoje još tri video kamere koje prate saobraćaj, a za dugo vremena čini se , rekord u zabeleženom broju prekršaja držaće video nadzor I raskrsnica Sindjelićeve I Karadjordjeve ulice.
Za nepune dve godine na ovoj raskrsnici zabeleženo je blizu 4000 prekršaja od čega 3000 prolazaka na crveno svetlo. Zakon predvidja novčanu kaznu od 15 do 30 000 dinara , ali odlukom suda izrečena kazna može biti I niža od 15 000 dinara , ali ne I niža od 5 000 dinara kolika je minimalna kazna predvidjena zakonom.
Ukoliko uzmemo prosek izečenih kazni na 15 000 dinara to znači da se u kasu države slilo 45 miliona dinara samo od naplaćene ove kazne.

Da je kojim slučajem ovaj novac dat gradu kao oblik  nekadašnjeg samodoprinosa , Valjevo bi moglo da izgradi recimo 400 metara ulice po ugledu na Karadjordjevu, ili dvadesetak ulica od po 100 metara sa kompletnim radovima Vodovoda uz ivičnjake I trotoar.
Istovremeno za 45 miliona moguće je uraditi manju halu sportova po ugledu na halu na Studentu.  Ili u potpunosti uraditi 9 kilometara seoskih puteva.
Jedan deo novca pripašće svakako lokalnoj samoupravi , a ona će dobijeni iznos podeliti I sa Policijskom upravom u Valjevu, tako kaže zakon.
Složićete se ipak da taj novac u pojedinačnom iznosu kazne, svako domaćinstvo može značajno korisnije da upotrebi.

Ipak, uvek će biti nepažljivih  vozača I velikih kazni. Samo je pitanje koliko puta u godini možete istrpeti ovakvu kaznu? Možda je to I jedan od razloga što je na pomenutoj raskrsnici od otvranja Ulice Mirka Obradovića značajno manja gužva?
Ipak za vreme kišnih dana kakvi su ovi u Valjevo postaje pretesno za ogroman broj automobila.

S.V.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.