Do nove Gimnazije samo uz garancije ministarstva

imageNajava da bi Valjevska gimnazija mogla biti za par godina preseljena u prostor sadašnje kasarne Kadanjiča ostaće izvesno samo najava ukoliko se ministarstvo ne bude uključilo i dalo garancije da će finansirati izgradnju novih objekata.

Prilikom posete ministra prosvete Valjevu Mladena Šarčevića u javnosti je prilično odjeknula informacija da bi Gimnazija mogla biti preseljena u neki drugi prostor. Generacije Gimnazijalaca nisu baš sa odobravanjem prihvatile eventualno preseljenje jer kako kažu Gimnazija je oduvek tu gde jeste i na neki način ona je postala simbol grada . Jedno od razmišljanja koje smo mogli čuti glasi:
„Ta zgrada, unutrašnjost i atmosfera u njoj su nešto posebno . Nešto što generacije pamte. Ne verujem da je moguće tako nešto replicirati, a pogotovo neki savremeni izgled meni se bar ne uklapa sa našim Gimnazijalcima. U toj školi se za praznike i neke svečanosti, značajne datume prostre crveni tepih na širokom stepeništu. Naši Gimnazijalci još u Gimnaziji nauče da po njemu hodaju i shvataju koliko su posebni. Ta zgrada ia svečanu salu koja je pravi biser i ne znam šta bi posle toga u toj Sali moglo biti. Ja je tako pamtim“, kaže M. Janković, pravnik, nekadašnji Gimnazijalac.

Ipak kako se moglo čuti prilikom posete ministra Šarčevića ovoj školi , ona ne ispunjava mnoge uslove : dvorište, sportski teren, veću biblioteku i slično.

image Ideja koja se mogla čuti bila je da se na prostoru kasarne Kadinjača izgrade novi objekti koji bi imali sve ono što je Gimnaziji potrebno.
Priča je postala još aktuelnija onog trenutka kada je oglašena prodaja prostora Kadinjače koja je i dalje u vlasništvu Vojske Srbije. Cena po kojoj se prodaje je 1,7 miliona evra , a grad izvesno nema taj novac.
„ To je za nas neprihvatljiva cena i to smo več napomenuli. Ja sam bio u ministartsvu i razgovarali smo na ovu temu. Negde milion bi mogla biti prihvatljiva cena , ali i to ne bismo dali ukoliko ne bismo imali potvrdu ministarstva da bi podržali finansijski izgradnju objekata. U redu je da kupimo Kadinjaču , ali ako nemamo načina da tamo nešto radimo, zašto će nam jedan takav prostor?“, kaže zameneik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Ministar je prilikom posete saslušao obe strane i sada je očito na državi da donese odluke o ulaganjima.
Priču o preseljenju Gimnazije treba dakle uzeti sa rezervom, a kako u gradu imao objekat Šeste škole koja se gradi već dvadeset godina uz sporadičnu pomoć ministarstva i učešće Grada Valjeva , razumljivo je da bez posebnih garancija ni nove Gimnazije nema.
„ Mi već imamo objekata koji su prazni jer nisu stavljeni u funkciju . Grad više košta rekonstrukcija nekog postojećeg objekta od izgradnje novog , to su činjenice, ali mi kao Grad ne bismo mogli da udjemo u projekat samostalne izgradnje jednog ozbiljnog naučnog kompleksa kakav Gimnazija zaslužuje. Zato kupovina Kadinjače po svaku cenu ne dolazi u obzir“, kaže Jeremić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.