BIRN-rezultati istraživanja u Valjevu

imageBIRN Srbija predstavila je istraživanje projektnog finansiranja medija uradeno na primeru Valjeva za 2015. godinu. U zaključnim stavovima BIRN navodi da reference kojima grad upućuje na teme projekata nisu dobro precizirane pa je Valjevo mahom finansiralo delove redovnih programa, a ne projektno zaokružene celine.

„Grad Valjevo je sa svega 3,5 miliona dinara iz gradske kase podržao 13 projekata za unapređenje javnog informisanja. Novac je raspodeljen tako da je skoro polovina, 1,6 miliona dinara, data televiziji Vujic (VTV), dok je ostalih 12 medijskih projekata podržano sa 300,000 do 70,000 dinara.BIRN-ova analiza, kojom je obuhvaćeno 5 projekata (ukupne vrednosti 2,5 miliona dinara) pokazuje da je kroz mehanizam konkursnog sufinansiranja u prethodnoj godini grad Valjevo mahom finansirao delove redovnih programa, a ne projektno zaokružene celine.Iako model konkursnog finansiranje budžetskim novcem nije nov i primenjuje se u Valjevu nekoliko godina unazad, podaci BIRNa pokazuju da su pojedini projekti finansirani godinama (na primer, emisija Izlaz RTV Marš, Pravoslavlje i mladi Radija Istočnik ili Gradske manifestacije na VTV).Analizirani sadržaj pokazuje izvesnu tematsku raznovrsnost, aktuelizujući teme od značaja za lokalnu publiku – od praćenja rada lokalnih vlasti do kulturnih manifestacija. Ipak, sadržajem dominira promotivni ton, bez podsticanja javne debate ka temama u domenu ljudskih prava, pravne države, borbe protiv korupcije i sl.“, navodi BIRN u sižeu svog istraživanja.
Kao rezultat istog istraživanja BIRN navodi da je analizirano 116 pojedinačnih medijskih sadržaja, tekstova i emisija, koje su istraživačima BIRNa date na uvid u gradskoj upravi Valjeva, po Zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja. Svi analizirani materijali deo su zvanične projektne dokumentacije. Treba napomenuti da dokumentarni film Sto godina iščekivanja (Pruga Valjevo-Loznica) nije analiziran u celosti, jer film nije realizovan, već su u dokumentaciji priloženi samo trejleri i džinglovi. Glavni nalazi:
Javni poziv ne predviđa specifičan okvir lokalnog informisanja, već je javni interes široko definisan, u skladu sa zakonom. Na ovaj način, svi projekti, zapravo, odgovaraju nameni konkursa. Konkursom su podržani lokalni i regionalni mediji sa sedištem u gradu Valjevu, koji se bave informisanjem lokalne publike. Analizirani sadržaji ne predstavljaju tematski zaokružene celine, već deo redovne produkcije (4 od 5 analiziranih projekata). Sprovedeni konkurs u tom smislu ne doprinosi unapređenju lokalnog informisanja kroz podršku projektima, već finansijski podržava redovan rad medija, čime je zapravo nastavljena stara praksa subvencionisanja.
U zakjučnom delu preporuka se navodi:
Lokalne samouprave bi trebalo da u samom javnom pozivu bliže definišu lokalno specifični javni interes u informisanju. Razvojni planovi i drugi strateški dokumenti mogu da budu dobra početna tačka u formulisanju interesa lokalne zajednice u informisanju. • Izveštavanje o radu lokalne samouprave nije deo javnog interesa, onako kako je on definisan u članu 15. Zakona o javnom informisanju i medijima. • Lokalne samouprave dodatno treba da urade i finansijsku kontrolu potrošenog budžetskog novca, jer to doprinosi legitimnosti celokupnog procesa. Osim toga, lokalne samouprave mogu angažovati nezavisne stručne komisije koji bi mogle da urade nezavisnu kontrolu proizvedenog sadržaja. • Bilo bi poželjno osigurati postojanje javno dostupnih informacija (izveštaja) o ostvarenom projektu i analize sadržaja kojim je projekat rezultirao. • Projektima treba osnažiti novinarsku inicijativu, uključivanje ciljne publike u kreiranje sadržaja, uvođenje novina (pre svega, tehničkih) ili inovacije u sadržaju. • Projektno sufinansiranje nije zamišljeno kao podrška redovnom radu medija i takvi projekti ne bi trebalo da budu predloženi za sufinansiranje. Mediji bi trebalo da ulože dodatni napor da u svojim prijavama predlažu projektne i tematske celine.
Vamedia-BIRN

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.