Škola koja niže uspehe

imageSvoj 83. rodjendan danas je proslavila Poljoprivredna škola u Valjevu. Ova škola postala je pravi rasadnik znaja i stručnih kadrova.

Uz brojne goste i interesantan program Poljoprivredna škola u Valjevu obeležila je svoj 83. rodjendan ne krijući zadovoljstvo što je prva poljoprivredna škola u Srbiji po svemu. „Uvek smo bili rasadnik znanja i stručnih kadrova . I danas ostvarujemo zapažene rezultate u raznim oblastima kako naučne tako i praktične nastave. Puno smo proteklih godina uložili u praktičnu nastavu što se i vidi iz naših rezultata u proizvodnom delu“. rekao je u pozdravnom govoru gostima direktor ove škole Milan Gajić.

Ove godine Poljoprivredna škola do poslednjeg mesta ispunila je sva odeljenja prvog razreda što je kažu retkost za stručne škole, a još je zanim,ljiviji podatak da je za 70 % upisanih Poljoprivrdna škola bila prva želja na upisu.
Zahvaljujući dobijenim standardima ISO 9001, ISO 14001 i HACCP, Poljoprivredna je prva škola u Srbiji u kojoj je sve što srednjoškolci proizvedu na putu od „od njive do trpeze“ – apsolutno ispravno, kvalitetno i ekološki provereno. Sve što škola proizvede proverava u svojoj za to opremljenoj laboratoriji.Ova škola u svojoj ekonomiji uzgaja žitarice , povrće i voće ima svoju botaničku baštu , i zavidan standard kada je uzgoj grla stoke u pitanju. U današnjem obraćanju gostima direktor Gajić je posebno istakao ponovljeni uspeh njihovog grla na tradicionalnoj izložbi simentalki u Lajkovcu. Nadaleko je čuven njihov matični zapat norveškog landrasa,  imaju još 13 krava i osam junica. Za praktičnu obuku đaka, tu je i stado od 20 ovaca, te nebrojene koke nosilje.

image

U Poljoprivrednoj školi postoji i mini zoološki vrt sa lamama, jelenom lopatarom, berberskim ovcama i patuljastim kozama, a plan ove škole je da uskoro počen sa proizvodnjom čajeva s obzirom da se u njihoj botaničkoj bašti nalaze upravo najrazličitije vrste lekovitog bilja. “Ponosni smo na dualno obrazovanje koje imamo u školi jer naši učenici mogu odmah posle završene škole biti uključeni u proizvodni process”, kaže Gajić.
Povodom rodjendana škole organizovana je i prodajna izložba poljoprivrednih mašina proizvodjača “Mehanika” iz Boljevca.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.