Komisija i pored pritisaka nerešeno o izmeni Statuta

imageKomisija za statutarna pitanja nije donela odluku o usvajanju izmena Statuta. Komisija bila podeljena u mišljenju I posle 45 minuta rasprave glasala 3:3. Ista komisija proslediće Skupštini predlog da svaka porodilja do Nove godine dobije novčanu pomoć u iznosu od 2O 000 dinara

Pred sednicu Skupštine zakazanu za 7. oktobar  danas se po pitanju predloženih izmena Statuta sastala  komisija za statutarna pitanja . Ova komisija rapsravljala je o predloženim izmenama , a konačni rezulatat glasanja bio je 3:3.
Po informacijama do kojih je došla Vamedia posle ovog sastanka , priča o Statutu je bila od početka polarizovana pa je I rasprava išla u tom pravcu. Pojedini članovi komisije koji su bili za izmene Statuta pravdali su promene odgovornošću gradonačelnika ,  a pozivali se I na zakonske mogućnosti. Drugi deo komisije postavio je pitanje koje je ostalo bez odgovora : “ Da li je konsultovana Direkcija za imovinu Republike Srbije po pitanju odricanja od imovine?” . Na ovo pitanje nije bilo odgovora kao ni na pitanje : “ Kako će ovdašnji SNS pa I sam gradonačelnik opravdati stav premijera Aleksandra Vučića o merama štednje u slučaju povećanja broja člana Veća odnosno sveukupne administracije računajući I predložena mesta savetnika?”
Zanimljivo je da su sednici komisije za statutarna pitanja prisustvovali i Mihailo Milutinović zamenik predsednika Skupštine i Zlatomir Marković direktor obdaništa . Nijedan od njih dvojice nisu članovi ove komisije i nepoznato je po kom osnovu su sednici prisustvovali . Po informacijama do kojih je došla Vamedia njih dvojica su najverovatnije želeli da ubede članove komisije da za predložene izmene treba glasati. Okupljanje i prisustvo nepozvanih lica na ovom sastanku samo su jasan dokaz da je usvajanje izmene Statuta vrlo diskutabilno pitanje i u nekim redovima vladajućeg SNS-a. Za promenu statuta glasali su predsednica komisije Dragana Terzić, advokat predsednica GO SDPS koalicioni partner SNS-a, Jelena Malešević inače pravnik na odredjeno u Direkciji za urbanizam koju je svojevremeno u Direkciju zaposlio  SPS I Vojislav Stepanović tehnolog u  preduzeću “Voćko” iz SNS.

Protiv ovako predloženih izmena Statuta glasali su Željko Djukić DS, Željko Vučinić Novosrbijanci I Ina Radović Dosta je bilo . Svo troje imali su stav da se izmenom Statuta nepotrebno povećava administracija I trošak u budžetu grada , daju prevelika ovlašćenja bez jasno definisanog sistema kontrole.    
Ova komisija ipak razmatrala je I predloženi zaključak sa ranije održane sednice Skupštine o većem obimu prava porodica sa decom u okviru čega jke komisija usvojila predlog DS-a koji će se naći pred odbornicima da se za svaku porodilju do Nove godine iz budžeta izdvoji 20 000 dinara.  

Podele na komisiji za statutarna pitanja prva su vidjena podela I neslaganje u vladajućoj koaliciji , a kako reče jedan od članova komisije “ Ne odgovaramo mi partiji već ovim gradjanima u Valjevu I deci koja će nas pitati šta ste nam ostavili?”

Šta će deci ostaviti Skupština, ostaje da se vidi u petak.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.