Ilić ”briljirao” na sednici Skupštine

imagePredsednik Skupštine Milorad Ilić nije reagovao na uvrede upućene sa skupštinske govornice novinarima , a izmedju redova I sopstvenoj partiji . Rankoviću dozvolio da govori duže od dozvoljenog vremena , a Djordju Milanoviću direktoru Vodovoda uskratio govor čak u toku njegove tačke.  Ilić se ili sprema za penziju ili ne zna da radi svoj posao? Ili je nešto treće?

Izvesno da je u Valjevu nekoliko ljudi opstalo duže na javnoj sceni I funkciji nego što su to I oni sami očekivali . Takav slučaj sigurno je I sa Miloradom Ilićem iz SPS-a koji je ceo svoj život proveo na funkcijama I državnoj plati . Valjevska javnost bolje ga je upoznala od 1992 do 2000 godine kada je izvesno najduže upravljao gradom sa mesta predsednika Opštine . Kako je upravljao još svedoče fleke od jaja na zgradi “karingtonke” u Pantićevoj u kojoj Ilić živi.
Ilić je pet godina bio I pomoćnik ministra Mrkonjića  zadužen za drumski saobraćaj da bi ostavši bez posla preko noći bez saznanja njegove partije postao pomoćnik gradonačelnika Stanku Terziću, jedinom  stranačkom kolegi  koji se može pohvaliti godinama plate iz budžeta . Na kraju pomenutog mandata pomoćnika, Ilić se obreo u skupštinskoj Sali na mestu predsednika Skupštine zadovoljan što je pomenuto mesto sam I lično ispregovarao sa koalicionim partnerom.
Ilić je podsećanja radi svojevremeno gostujući na lokalnoj televiziji o obavljanju posla izjavio: “ Ili znate ili ne znate da radite , da li ćete na tom mestu postići neke rezultate ili nećete to zavisi od samog čoveka”.
Postignuti rezultati na mestu predsednika Skupštine su sigurno zavidni jer je Ilić kako se može čuti u Sali sklon političkim izjavama upućenim neistomišljenicima u formi dobacivanja: „Vučić bi pevao da su mu demokrate ostavile para koliko smo mi ostavili aktuelnoj vlasti“, rekao je Ilić zbog čega je na poslednjoj sednici reagovao I odbornik DS-a Duško Rakić upozorivši ga da se tačkama dnevnog reda ne mogu davati političke konotacije. Ilić dakle ne voli demokrate . Naravno da isti ima pravo voleti I ne voleti , ali mesto predsednika Skupštine ne dozvoljava izlive nežnosti niti opet one druge već zahteva strogo praćenje rada Skupštine po važećem Poslovniku . U Poslovniku se provereno ne nalazi član po kome predsednik Skupštine može dobacivati sa svog mesta.
Ilić je briljirajući na poslednjoj sednici odborniku SNS-a Aleksandru Rankoviću dozvolio da govori duplo duže od predvidjenog vremena istim Poslovnikom, ne mareći pritom na sadržinu govora I uvrede koje odbornik sa govornice upućuje. Ilić , ostaće zapisano u stenogramu, nije izrekao opomenu, nije prekinuo govornika , što su sve mogućnosti koje daje Poslovnik. Pravo je čudo da Ilić koji je po zanimanju pravnik I kao osoba sa fakultetom što uvažava SNS, nije dobro pročitao Poslovnik Ili se bar konsultovao sa kolegama pravnicima, zamenikom Mihailom Milutinovićem, sekretarom Djordjem Pavlovićem pa I zamenikom sekretara Biljanom Kovačević. Četiri pravnika su dakle potpuno prenebregla obaveze koje im nalaže Poslovnik slušajući koalicionog I stranačkog kolegu kako revnosno “sipa” uvrede.
Vrhunac uspešnog vodjenja sednice Skupštine svakako se dogodio I u trenutku kada su se kritikom odbodnici obrušili na direktora Vodovoda Djordja Milanovića zbog poskupljenja  cene vode, ne dozvolivši istom da svoju tačku dnevnog reda obrazloži. Sama cena vode nije bila ni na dnevnom redu Skupštine , a potom je Ilić mesto predsedavajućeg prepustio kolegi zameniku Mihailu Milutinoviću  SNS koji je najpre ignorisao pokušaje Milanovića da govori , a potom konačno uz vidljivu samilost istom dao pravo na reč.
U Poslovniku o radu Skupštine jasno se navodi da o izaženoj nameri da se neko obrati Skupštini odlučuje glasanjem Skupština I takav zahtev nije ekskluzivno pravo predsedavajućeg.
Ilić jasno ne voli demokrate , ne voli novinare, li očito nije više ni simpatizer partijskih kolega.
Da je Ilić vrlo blizak koalicionom partneru SNS-u svedoče I njegove žustre odbrane povećanja koeficijenata za ljude iz SNS-a, zadušna odbrana Statuta grada koji je predlog SNS-a , a kako navodi izvor Vamedie I veliki zagovornik svega onog što nije predlog sopstvene partije.
Koji su motivi opredelili Ilića da briljira na sednici Skupštine teško je odrediti , ali medju njima moguće je pretpostaviti da Ilić čuva svoje mesto predsednika jer bi eventualni pad koalicije doveo do njegove smene, pokušava da sa istog mesta sačuva četiri godine mandata iako već naredne godine može polako u zasluženu penziju ili na kraju podršku koalicionom partneru pruža iz zahvalnosti za dobijeno mesto.

Milorad Ilić očito sad sam sebi može da odgovori na pitanje koliko je neko uspešan u svom poslu., naravno u danima kada uopšte dolazi na posao u Valjevo.

S.V. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.