DS: Nije rebalans već novi budžet u oktobru

imageOdbornička grupa DS-a neće podržati rebalans budžeta za koji tvrde da to i nije . Grad na računu u Trezoru trenutno ima oko 400 miliona dinara što svedoči o neozbiljnom planiranju i neozbiljnom raspolaganju budžetom. Budžetom  u Valjevu  upravljaju i rukovode lica koja nisu ekonomisti po struci,jer Valjevo dugi niz godina i nema načelnika budžeta.

Milena Jovanović je danas na konferenciji za novinare izvestila podrobnije javnost o samom sadržaju rebalansa budžeta pojasnivši da se prebijeni iznos prihoda zbog koga je pristupljeno rebalnsu kreće u iznosu od 28 miliona dinara . Ona je navela i podatke iz budžeta u kojima se jasno vidi da su uvećani prihodi na 15 pozicija u ukupnom iznosu od 66 622 651 dinar, dok su smanjenja zabeležena na 6 vrsta prihoda u iznosu od 38, 6 miliona dinara što čini prebijeni prihod od 28 miliona dinara. „ Ovde se jasno vidi neodgovornost u raspolaganju budžetom jer ovde se nekako igra ciframa i peglaju nečije greške . Budžet se donosi na osnovu realnih planova , ana osnovu zakonskih principa i metodologije. Ako se od 56 vrsta prihoda u oktobru menja 21 vrsta prihoda i pritom dobije 20 miliona povećčanje budžeta , a sve se to radi pri vrednosti budžeta od 2,7 milijardi , jasno je da nije u redu praviti rebalns da biste budžet povečali i na strani prihoda i na strani rashoda za pomenutu sumu . Koliko je to opravdano?“ upitala je Jovanovićeva.
Rebalans ovako uradjen dokaz je nestručnog vodjenja budžeta sobzirom da je očito da promene nisu pretrpele samo plate, socijalna davanja i slično, a na 60 pozicija je došlo do različitih izmena.“ Ovaj dokument zato nikako ne možemo smatrati rebalnsom budžeta odnosno njegovim izmenama jer je reč o jednom potpuno novom dokumentu o budžetu grada koji se donosi u oktobru. Ovo nikako nije rebalans po članu 47 na koji se pozivaju . Ovo je neodgovoran odnos prema novcu gradjana jer se iz dana u dan na računu grada nalazi izmedju 200 i 500 miliona . Pre dva dana na računu je bilo 470 miliona dinara što je dopustivo veliki iznos jer budžet ne vrši svoju funkciju , a to je da prikupi sredstva gradjana i ista sredstva preusmeri u odredjene namene , a u korist gradjana . Sredstva su zamrznuta na računu grada , a mnogi su ušli u reprogram svojih poreskih obaveza i plaćaju kamate . Gradjani plaćaju , budžet se preliva“, navodi Jovanovićeva.
Ona podseća da je svojevremeno bilo prisutno oročavanje sredstava što je donosilo kamatu do 7 miliona dinara pa i više . medjutim sredsstva grada su zamrznuta i nema kamate gradu . „ Neko ubira kamatu samo je pitanje  ko je prihoduje . Najverovatnije prihoduje samo država jer su sredtsva u trezoru. Država da , a grad ne „, objašnjava Jovanovićeva .
Po mišljenju demokrata jasno je da ova vlast nema ideja niti programa kako da sredstva koja izdvajaju gradjani iskoriste u korist gradjana. Iz razloga koji su više nego kako kažu oliti oni neće posržati dokument koji vlast naziva rebalansom jer to i nije . Demokrate takodje objašnjavaju da je vrlo neozbiljno i da grad duži niz godina nema načelnika budžeta s obzirom da se radi o ozbiljnom dokumentu i ozbiljnom radu . Kako sada stvari stoje o budžetu odlučuju pravnik Jelica Stojanović i gradonačelnik po struci ginekolog Slobodan Gvozdenović.
„ Budžet je pitanje struke. Znate političari i funkconeri mogu da iskažu planove , namere i želje , a na stručnjaku koji je odgovoran za budžet je da kaže da li je to realno, moguće i ostvarivo i kako se to zakonski može uklopiti u budžet.  To mora da radi stručno lice , ekonomista , to nije posao za pravnike i druga zanimanja“, poručile su demokrate.

S.V.   

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.