Vlast misli da je gospodska, a problem su novinari iz naroda

imageIzuzev odbornika DSa svi prisutni u Skupštini ćutanjem su podržali uvredljivo izlaganje odbornika SNS-a na račun valjevskih medija sa posebnim osvrtom na informativne portale. Skupština se ćutanjem generalno složila sa stavom da su mediji „kancerogeno tkivo edukovano iz plebsa“. Vamedia ostaje i dalje na strani naroda.

Progon valjevskih medija koji nepristrasno i istinito informišu o dešavanjima u gradu nastavljen je nakon pogrdnih naziva upućenih valjevskim novinarkama, diskriminacije novinara uvredama i sa skupštinske govornice. Naime, u tački koja se odnosila na izvršenje budžeta januar-jun tekuće godine odbornik SNS-a Aleksandar Ranković konstatovao je da je informisanje do juna ove godine bilo u rukama jednog čoveka. „On sve vreme vuče konce iza kulise i kada taj čovek ima i nož i pogaču dobijemo jedan kancerogeni medijski korpus. Oni dobiju pare na projektima koji su vrlo tanki i nema tu provere i šta , pokvare se. Ne čudi to ako se zna da su novinari edukovani iz plebsa (naroda) , a ne iz roda patricija (gospode)“, rekao je Ranković.
Valjevski novinari po njemu ne potiču iz plemenitog roda već su deo naroda. Ranković je za govornicom najpre pokazao krajnje nepoznavanje samog projektnog finansiranja, a potom vrlo uvredljivo govorio o novinarima. Naime, Ranković je za govornicom rekao da je svih 10 miliona namenjenih za projektno finansiranje utrošeno u prvoj polovini godine te i upitao da li se radi o izbornim aktivnostima?
Kako Ranković nije upoznat, nije loše znati da se konkurs za projektno finansiranje raspisuje u prvoj polovini godine, o pristiglim projektima odučuje komisija, a predsednik komisije ove kao i prethodnih godina bila je osoba novinar koja je delegirana ispred novinarskih reprezentativnih udruženja, bez bilo kakvih veza sa gradom Valjevom. Svi odobreni projekti moraju se realizovati u predvidjenom vremenskom periodu , a nakon toga do 15. januara svaki medij dužan je da dostavi evaluaciju troškova. Neopravdavanje troškova dovodi do nemogućnosti konkurisanja za narednu godinu. Pristigle izveštaje pregleda i revizor. Pored troškova svaki medij dostavlja i dokaz o realizovanom projektu.
Ipak, Ranković to ne zna pa je za govornicom upitao da li je sve moralo biti utrošeno do juna odnosno da li je grad morao prebaciti pune odobrene iznose? Da, po zakonu morao je , ali očito da Ranković koji za govornicom suflira da dolazi iz redova gospode nije informisan. Ranković je u ime svoje partije uputio poruku : “ Ta politička opcija koja se do sada pitala i taj čovek se više neće pitati. Ne računajte na sredstva za projekte“.

Zakon o informisanju jasno predvidja projektno finansiranje medija, a Ranković je sa govornice jasno i poručio da će grad naredne godine prekršiti zakon .
Kancerogeno tkivo, kvazi portali, novinari iz redova naroda , a ne gospode, reči su koje su uznemirile jedino odbornike DS-a . Za skupštinskom govornicom od prisutnih 48 odbornika jedino se oglasio u ime svoje partije Duško Rakić DS. “ Činjenica je da u gradu imamo trenutno progon medija. To nije dobro. Mediji po Zakonu imaju pravo da izveštavaju, istražuju i pišu. Može to lično da se nekom ne dopada , ali mediji imaju svako zakonsko pravo da rade i da ih u tom poslu niko ne vredja. Molim Vas da vodite računa da kada obavljate neku javnu funkciju imate na umu da ne smete vredjati, ne smete koristiti neprimerene reči , porodična i lična pitanja, bilo koga i naravno novinara. Molim Vas da to ne radite“, zatražio je Rakić.
Odbornik Pokreta Dosta je bilo Ljubinko Radović zatražio je od predsedavajućeg Skupštinom da ne dozvoli uvrede i govor mimo navedene tačke dnevnog reda.

Najveća smetnja očito ovoj vlasti jeste činjenica da novinari dolaze iz redova naroda. Potpisnik ovih redova izvesno dolazi iz redova naroda i toga se ne stidi niti će. Novinar Vamedie ostaće na strani tog naroda i istine koja očito ne odgovara gospodskom gradonačelniku i gospodskoj vlasti.

Slavica Vujanac

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.