„Panasonic“ kupuje još akcija „Gorenja“

imageJapanski „Panasonik“ ovih dana obilazi „Gorenje“ u nameri da kupi još akcija ovog preduzeća. Visina vlasničkog udela Japanaca ne bi trebala da se odrazi na status fabrika „Gorenja“ u Zaječaru, Valjevu i Staroj Pazovi.

Proteklih dana je visoka delegacija od 16 ljudi iz japanskog “Panasonika” u pratnji predstavnika vrha slovenačke kompanije obilazila dve fabrike frižidera i zamrzivača u Valjevu. Reč je o takozvanom dubinskom snimanju stanja, jer su Japanci, uz proizvodne pogone i ostale delove fabrika, pregledali i komletnu poslovnu dokumentaciju. Po za sada nezvaničnim informacijama cilj posete je namera “Panasonika” da svoj vlasnički udeo poveća na dvadesetak odsto, s obzirom da je od pre tri godine vlasnik 11 procenata deonica.
Predsednik Uprave “Gorenja” Franjo Bobinac izjavio je za ljubljanski “Dnevnik” da veruje da će dogovor sa “Panasonikom” imati pozitivne efekte za “Gorenje” i da neće ugroziti robne marke “Gorenja”, već da slovenački gigant “može postati platforma za razvoj Panasonikovog branda velikih aparata u Evropi”.
„Dođe li ili ne do povećanja vlasničkog udela Japanaca, suština se ne menja a fabrike u Srbiji ostaju, s obzirom da dobro posluju, uz povećanje proizvodnje i profita. Samo dva valjevska pogona rade punom parom, proizvode oko 3.700 rashladnih uređaja dnevno, koji se izvoze na tržišta od Rusije do SAD“, navodi dobro obavešten izvor.

image Da “Gorenje” sigurno ostaje u Valjevu potvrdio je i direktor ovdašnjih fabrika Boris Pavčnik koji je u razgovoru sa zamenikom gradonačelnika Draganom Jeremićem najavio proširenje proizvodnih pogona u naredna 24 meseca. Po njegovim rečima, “Gorenje”, koje trenutno ima 1.600 zaposlenih, u tom period bi zaposlilo još preko 200 novih radnika. Kompanija iz Velenja je fabriku u Valjevu, kao “grinfild” investiciju vrednu 20 miliona evra, otvorila pre deset godina.
Po zvaničnim podacima, prihodi od prodaje proizvođača kućnih aparata “Gorenje” porasli su u prvom polugodištu ove godine na 581,3 miliona evra, što je za 4,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.