62 učenika u letnjoj školi Petnice

imageU Istraživačkoj stanici Petnica, počela je druga ovogodišnja Letnja naučna škola, koja je jedinstveni petnički program namenjen učenicima osnovnih škola.

Ukupno 62 učenika osmih razreda osnovnih škola iz Srbije i regiona će u dve nedelje imati priliku da se upozna sa odabranim temama iz 15 naučnih disciplina koje su zastupljene u programima ISP.

Polaznicima će biti približen pojam nauke i naučnog metoda, upoznaće se sa osnovnim principima različitih naučnih oblasti, slušaće interesantna izlaganja o arheološkim istraživanjima, upoznaće se sa temama i načinom istraživanja u antropologiji, o tome kako funkcionišu neki od sistema u našem organizmu, kako nastaju priviđenja i druge vizuelne iluzije, kako se može napraviti robot i još mnogo toga zanimljivog. Očekyje ih i nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama, tokom kojih će biti realizovano osam setova praktičnih vežbi iz oblasti arheologije, geologije, fizike, primenjene elektronike, hemije i biologije.
Slobodno vreme učenika biće popunjeno različitim interesantnim aktivnostima, od rada na predstavi, učešća na koncertu, rada na izradi novina LNŠ, preko izleta na Debelo Brdo, do spektakla “Između hemije i magije“ koje za njih priprema saradnički tim Odeljenja za hemiju.

Pored gostujućih predavača i stručnih radnika Istraživačke stanice Petnica, u realizaciju Letnje naučne škole uključeni su i studenati osnovnih studija i srednjoškolaci, polaznici redovnih petničkih programa za srednjoškolce.

Letnja naučna škola se završava 1. oktobra.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.