Tešnjarske-Jubilej koji to nije

imageValjevo u periodu od 5. do 11. avgusta očekuju jubilarne 30-te Tešnjarske večeri. Sudeći po pristiglom programu , pitanje je šta je „jubilarno“. Zašto posle trideset godina ne krenemo u novu „šetnju  kraj Kolubare ispod kestenova“?

Savet Tešnjarskih večeri i zvanično je izdao saopštenje o usvojenim programima koji će biti realizovani za Tešnjarske večeriu kome centralno mesto zauzimaju koncerti Zorice Brunclik , Nede Ukraden , grupe Piloti i večeri folklora.. Sve ostalo osmišljeno je i gotovo prepisano iz prethodnih godina.
Grad Valjevo ove godine obeležava jubile 30 godina postojanja ove manifestacije koja od svog osnivanja privlači najveću pažnju Valjevaca. Sama manifestacija na žalost za ovih trideset godina nije prerasla okvire grada , ali je zato u samom gradu oduvek pobudjivala veliko interesovanje. Za sve ove godine gradom su u okviru Tešnjarskih prodefilovali brojni gosti , brojni gradovi čiji su predstavnici dolazili, odigrane premijerne predstave , a mnogi mladi su upravo u okciru Tešnjarskih prvi put izašli pred publiku . Na žalost Savet grada ove godien nije imao sluha za činjenicu vezanu za jubilej , a kako je sam Savet pretrpeo brojne izmene od samog početka bilo je i jasno da nisu programi presudni. Iako je odlukom Skupštine za predsednika festivala izabran Aleksandar Vujić Subotić načelnik gradske uprave koji je ovaj posao obavljao i prošle godine njegova je uloga ove godine bila posev minimalna i isključivo fokusirana na činjenicu da svi troškovi idu preko Uprave. Ista Skupština potom je zamenila i dva člana Saveta pa je umesto dr Vladimira Krivošejeva direktora Muzeja to mesto pripalo Gorici Božić višoj mediicinskoj sestri zaposlenoj u Domu zdravlja koja je u Savetu dobila status zamenice predsednika Saveta, a dosadašnju direktorku Turističke organizacije Dragicu Čanković zamenila je Jelena Nikolić master u kulturi inače zaposlena u Muzeju
Pored njih u savetu večeri su Jelica Stojanović, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti,finansije, imovinske i inspekcijske poslove ,Zora Bojičić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Dejan Bogojević, član Gradskog veća. programe i dešavanja na Tešnjarskim kao i glavnu reč na Savetu vodio je član Veća Dejan Bogojević koji je očito jedini član Veća koji ima zaduženje.
I ove godine uslediće programi za decu što je inače redovna aktivnost Centra za kulturu, književne večeri što je inače redovna aktivnost Biblioteke koja je ove godine obeležila trideset godina postojanja Dvorišta kao mesta u kom su održane brojne književne večeri, izložbe slika što je redovna aktivnost Galerije i u kojoj uvek ima izložbi.
Za pohvalu su programi Muzeja koji nisu svakodnevni i brojnih udruženja kao što je udruženje vezano za ekstremne sportove ili Andjeli čuvari koji se uvek rado odazivaju na pozive sa spremnim programom.
Ako pogledamo programe prethodnih godina dešavanja su praktično ista dok je u nekim slučajevima samo zamenjen dan dešavanja ili satnica. Šta je onda jubilarno?
U programu nema nijedne večeri posvećene bar retrospektivi prethodnih trideset godina nema ni gostiju koji su proslavili Valjevo i Tešnjarske večeri , nema ni učešća ljudi koji su ih iniciralči , sprovodili i osmišljavali. U njima nema ništa što do sada nije bilo .
Iako je ideja bila da se smanje sredstva i napravi ušteda , koliko onda košta telefonski poziv nekom od učesnika ranijih godina, koliko je pet litara benzina da dovezemo na sat vremena u Valjevo nekog kao što je Željko Joksimović, Voja Brajović, Miki Jevremović, Nenad Jezdić, Milan Djurdjević, Ivan Tomašević i mnogi mnogi drugi.
Da li nije bilo toliko sluha ili toliko para da pozovemo bivše Gimnazijalce koji su ranijih godina davali pečat ovim večerima, da posle trideset godina Abrašević jedna od neoborivih stubova kulture u Valjevu prvi put nema svoje veče , da li nemamo para za pozivnicu Matiji Bećkoviću, Radovanu Belom Markoviću,  Mići Trnavcu…..koliko koštaju te pozivnice na kraju?
I koja to štamparija ne bi na trenutak kroz svoju mašinu provukla 50 pozivnica gratis?
Zašto na ovom jubileju nemamo na platou Centra za kulturu veče sa svim našim Valjevcima i onima koji nisu rodjeni ovde , a Valjevo vole kao svoj grad? Gde su gosti? Pa da onda tu možemo da uz valjevske svirače okrenemo još jedan krug „kraj Kolubare ispod kestenova“….

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.