Sednica Veća kao pantomima

imageSednica Gradskog veća na kojoj će biti razmatrano izvršenje programa za 2015. godinu gradskih ustanova biće održana sutra sa početkom u deset časova. Šta god bilo na dnevnom redu Sednice Veća zapravo je  igra pantomime

Dom zdravlja, Apoteke, Centar za socijalni rad, Muzej, Biblioteka, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Galerija, Centar za kulturu, sve su to ustanove čija će se realizacija programa naći na dnevnom redu sednice Veća.
Jedna od interesantnijih tačaka dnevnog reda jeste predlog zaključka o razrešenju direktora JKP Polet Dragana Brankovića čiji je rad bio jedna od glavnih tema na poslednjoj sednici Skupštine.
Da li će valjevska javnost moći zaista da bude informisana šta članovi Veća misle o ovim tačkama dnevnog reda, veliko je pitanje jer sednice Veća u novom sazivu ponajviše liče na dobro uvežbanu predstavu u kojoj glavni glumci uglavnom nemaju mnogo teksta već su zaduženi samo za dizanje ruku. Tako postavljena sednica praktično izgleda kao predstava pantomime. Za sada im ide dobro , ali da li je to poenta otvorenih sednica?
Vamedia podseća da je svojevremeno sednice Veća za novinare pa samim tim i za javnost zatvorio u svom mandatu predsednik Opštine Jovan Tomić. Na sugestiju novinara i javnosti da ne postoji osnov da sednice budu tajne s obzirom da na snazi nije vanredno stanje te i da je svojevremeno u situaciji vanrednog stanja , bombardovanje 1999. godine, predsednik tadašnjeg Izvršnog odbora Borisav Radojičić imao otvorene sednice, Jovan Tomić je sednice otvorio za javnost.
Gradonačelnik Zoran Jakovljević je nakon toga vrlo često nakon sednica davao pojašnjenja novinarima za tačke dnevnog reda koje su zahtevale više rečitosti , dok je Stanko Terzić imao običaj da petnaest minuta pre sednice održi brifing sa članovima Veća da se još jednom predje naučeno gradivo, a potom izjave vrlo retko davao ili gotovo nikad nije bio raspoložen za objašnjenja.
Tek u slučaju Poleta novo Veće je pokazalo da možda postoje i oni članovi Veća koji čitaju materijal i koji su zainteresovani za otvoreni razgovor pred licem javnosti.
Valjevski novinari u nekoliko navrata do sada su nakon sednice pokušali da dobiju izjavu od gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića , ali on nije bio zainteresovan da javnost dobije prave odgovore. Na konstataciju  Vamedie da treba javnosti odgovoriti na pitanja vezana za šestu školu  , gradonačelnik Gvozdenović je rekao: „Bilo je to na Veću“. Istini za volju i jeste tako što je gradonačelnik pročitao tačku dnevnog reda , pozvao na glasanje, nakon dizanja ruku konstatovao da je veće usvojilo pomenutu tačku. Zahvaljujući izjavi zamenika gradonačelnika Dragana Jeremića javnost je saznala da škola neće biti useljena prvog septembra.
U jasnoj igri pantomime u kojoj shvatamo da je za kad je ruka u vazduhu donose se najvažnije odluke za grad. A svakoj sednici Veća prethodi „pripremno Veće“ odnosno prava sednica Veća . Šta su teme i o čemu se razgovara kad je budućnost grada u pitanju nije dozvoljeno javnosti da zna.  
Da  su gradjani glasali i birali da ne bi znali  teško je poverovati , ali da novinari neodustaju nije loše da javnost zna, jer kad tad se sve sazna.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.