Preminuo slikar Ljuba Popović

imageB92/Slikar Ljubomir Ljuba Popović preminuo je u 82. godini života posle duge i teške bolesti, javlja "Blic".Popović je bio jedan od najcenjenijih savremenih srpskih slikara, kako u domaćim, tako i u međunarodnim krugovima.

Njegov nadrealizam često nabijen erotskim motivima bio je i tema dokumentarnog filma "Love is eternal Monster" poljsko-francuskog reditelja Valerijana Borovčika.

Njegova dela se nalaze u prestižnim galerijama, muzejima i kolekcijama širom sveta.

Rođen je 1934. godine u Tuzli, a odrastao je u Valjevu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je na Akademiji primenjenih umetnosti i Likovnoj akademiji u Beogradu. Od 1991. je član SANU van radnog sastava, ali je kasnije bio u konfliktu sa Akademijom.

Nakon prvog, dvonedeljnog boravka u Parizu, posvećenog najvećim delom posetama Luvru, učestvovao je u nekoliko grupnih izložbi u Beogradu. Godine 1963. preselio se u Pariz i od tada je radio, stvarao i redovno izlagao u Francuskoj.

Preminuo je u bolnici "Dragiša Mišović" i biće sahranjen u Valjevu sledeće nedelje. Sa suprugom Natašom ima ćerke Adrijanu i Tijanu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.