Tromo “pakovanje” vlasti

imageKako Vamedia saznaje nova gradska vlast tek od ovog ponedeljka krenula je sa ozbiljnijim radom. Vreme od konstituisanja na ovamo proteklo je uglavnom u marginalnim stvarima.

Nova gradska vlast zatražila je od valjevskih novinara 365 dana za prvi osvrt na rezultate rada, a kako Vamedia saznaje mnogo toga još nije ni definisano. Nove funkcije , ali bez još uvek potvrdjenih resora dobili su članovi Gradskog veća. Kako Vamedia saznaje podela resora dogovorena je , ali ne I potvrdjena na sledeći način:
Nikola Radojičić-poljoprivreda
David Maksimović- urbanizam
Borisav Radojičić – privreda, finansije, investicije
Nikola Popović –energetika
Andra Savčić –vanredne situacije
Dobrosav Janković -saobraćaj

Iako su koalicioni partenri sa ovom podelom u javnost izašli odmah nakon formiranja vlasti pa I Gradskog veća , kako Vamedia saznaje pojedini članovi Veća nisu bili zadovoljni ovom podelom pa su poslednjih dana uglavnom govorili o potpuno drugačijim nadležnostima. Nepoznato je da li su ih sami sebi dodelili ili je saglasnost o tome dao I sam gradonačelnik. Bilo kako bilo u toku jučerašnjeg dana gradonačelnik je bio saglasan sa konkretnim zadacima za članove Veća kojima je dat rok od mesec dana kako onda saopštili rezultate svog rada.

Potpuno je drugačija situacija sa pomoćnicima gradonačelnika koji su već u rešenjima dobili zaduženja pa je  ta podela sledeća:
Saša Simić-održivi razvoj I urbanizam
Stanko Terzić-društvene delatnosti
Miroslav Pimić – privreda I poljoprivreda.

Pomoćnici gadonačelnika nisu se u većoj meri bavili svojim poslom od imenovanja do danas jer je Simić bio na godišnjem odmoru , a Terzić je takodje bio odssutan I na radnom mestu se nije pojavljivao. Jedino je Pimić protekle nedelje pregledao račune grada iako to nije po rešenju njegova nadležnost.
Pomoćnici gradonačelnika nisu oni koji odlučuju , bar se tako navodi u Statutu grada:
“Pomoćnici Gradonačelnika Član 70. U gradskim upravama može se postaviti najviše 5 pomoćnika Gradonačelnika, izvan unutrašnjih organizacionih jedinica, za pojedine oblasti (ekonomski razvoj, urbanizam, primarna zdravstvena zaštita, zaštita životne sredine, poljoprivreda, socijalna zaštita i dr.)Pomoćnici Gradonačelnika pokreću inicijative, predlažu projekte i sačinjavaju mišljenja u vezi sa pitanjima koja su od značaja za razvoj u oblastima za koje su postavljeni i vrše druge poslove utvrđene aktom o organizaciji gradske uprave.Pomoćnike Gradonačelnika postavlja i razrešava Gradonačelnik iz reda lica koja imaju odgovarajući fakultet i drugo potrebno obrazovanje u odnosu na delokrug poslova.”

Stanje u kome se ne znaju konkretna zaduženja neminovno dovodi do toga da niko ne radi ništa jer opravdano nije siguran šta mu je tačno posao. Ipak kako Vamedia saznaje mali korak napred napravljen je kada su članovi Veća dobili konkretne zadatke dok se oblasti u potpunosti ne definišu.

Još uvek nisu imenovani ni novi načelnici odeljenja što je praksa sa smenom vlasti pa su trenutno oni koji su još uvek u statusu načelnika pomalo u nedoumici o sopstvenom statusu.
Koliko u petak biće održana sednica Skupštine I nepoznato je šta se tačno nalazi pod tačkom Kadrovska pitanja. Ipak mesta načelnika odeljenja ne mogu biti tema za razmatranje na sednici Skupštine jer njih ne postavlja Skupština. Izbori su održani 24. aprila , a sada je već 12 jul I u Valjevu “pakovanje “ vlasti još uvek nije završeno. Na nivou države nije formirana ni Vlada pa se stiče utisak da imamo zaista mnogo bezbrižnih dana I vremena ispred nas.
Kako god posmatrali ovu inertntnost odbrojavanje od pomenutih 365  dana je počelo.

S.V.   

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.