Danas je verski praznik Petrovdan

imageDanas je Petrovdan, a u Valjevu su sinoć uoči ovog verskog praznika na sve strane gorele lile. Vatrogasci su intervenisali u Radjevom selu zbog manjeg požara.

Tradicionalno paljenje lila upriličeno je sinoć u Valjevu pa su se vatre mogle videti na sve strane. Običaj paljenja lila podrazumeva njihovo paljenje na raskrsnicama i putevima , a valjevska deca lile su zapalila na ulicama. U Radjevom selu izbio je požar manjih razmera na tamošnjem Domu , ali je vatra brzo ugašena intervencijom vatrogasaca.

Paljenje vatri simbol je i znak sećanja na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.
Lile se inače oprave od kore divlje trešnje i u Valjevu su juče uoči današnjeg praznika mogle da se kupe na brojnim mestima u gradu. Iako se radi o običaju koji postoji odavnina mnogim Valjevcima sinoć su smetale i vatre i dim na ulicama pa je zabeležena i po koja prijava.

Petrovdan je crkveni i narodni praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se slavi 29. juna po julijanskom kalendaru (12. jul po gregorijanskom).

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.