Pravednija raspodela novca za sport

imageNijedan  sportski klub neće dobiti više od 20% ukupno opredeljenih sredstava u narednoj godini za sport, poruka je gradske vlasti zasnovana na Strategiji razvoja sporta u Valjevu.

Po svemu sudeći stara praksa političke podele I podobnosti , a pomalo I navijačkih strasti trebala bi da primenom Strategije o sportu bude završena. Na jednoj od prvih zajedničkih konferencija za novinare nove vlasti moglo se čuti razmišljanje upravo na ovu temu , a ono je glasilo : “ Postušaćemo kako to najpre Zakon predvidja , a potom I Strategija grada po pitanju sporta. Dakle nijedan klub u Valjevu ne može dobiti više od 20% ukupno opredeljenih sredstava”.

 

Novi predlog zakona predvidja izdvajanje 20% od ukupnih sredstava za sport za školski sport. Stim u vezi biće menjana i odluka o finansiranju . Favorizovani će biti oni koji se udružuju oko nekog sportskog projekta . Pomenutih 20% takodje će moći da iskoriste oni koji su udruženi oko programa . „ Niko bez programa neće moći da računa na sredstva . Nema sredstava na lepe oči .Nikakva tradicija i davna prošla vremena i prošli rezultati neće doneti sredstva već programi“, rekao je svojevremeno I Vojislav Andrić jedan od kreatora same Startegije..

Ipak činjenice pokazuju da je sport do sada krojila politka pa je veliko pitanje udaljavanja politike od sporta što bi trebalo da bude postignuto upravo kroz Strategiju.

Najviše novca sa pozicije finansiranja sporta i omladine u ovoj godini otići će za finansiranje aktivnosti sportskih klubova , 47,5 miliona dinara. Prošle godine najviše novca odlukom SS Valjeva i Komisije koja odlučuje po ovom pitanju opredeljeno je KK Metalac 15 miliona dinara. I to redovnom odlukom 13 plus dva dodatna miliona na samom kraju godine, ukupno 15 miliona dinara .Posle Metalca najviše novca iz budžeta dobio je prošle godine FK Budućnost Krušik i to prvobitnom odlukom komisije 5 miliona dinara potom dodatnih 2,7 miliona u toku godine i na samom kraju godine još dodatnih milion dinara što čini ukupnu sumu od 8,5 miliona dinara.
Nisu ovo male cifre , a valjevski klubovi sada će morati da očekuju drugačiju raspodelu koja bi pre svega trebalo da počiva na dobrim programima.  Grad ove godine finansira I posebne programe u sportu u okviru kojih klubovi na osnovu projekata dobijaju sredstva. Ukupno 32 projekta valjevskih klubova biće realizovana , a opredeljena sredstva kreću se od 50 do 300 000 dinara po projektu. Najčešće se ovaj novac koristi ili za nabavku opreme, rekvizita , organizaciju ili odlazak na neko takmičenje.
U najvećoj meri pitanja novinara odnosila su se na istoj konferenciji na poziciju Metalca kome inače “ne cvetaju ruže” od početka ove godine , odnosno da li bi moglo biti iznimki vezanih za ovu odluku baš po pitanju KK Metalc na šta su gradski čelnici odgovorili : “ To se odnosi I na Metalac. Zakon je takav.”
Mnogo se toga do sada odnosilo I na druge pa raspodele, bar one pravedne, nije bilo I to je situacija koja se godinama samo nasledjivala , iako je teško verovati da bi sada moglo biti drugačije , vlast je zatražila 365 dana za prve rezultate , a u tih 365 dana spada I ova raspodela , pa će odgovor I bez pitanja novinara sam uslediti.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.