Politika dala, a ko je uzeo?

imagePreduzeće Polet je gubitaš, to odveć svi znaju u ovom gradu. Na sednici Skupštine iznete su veoma ozbiljne optužbe na račun rukovodstva ovog preduzeća. Iako je aktuelni direktor Dragan Branković nastojao da priču o lošem poslovanju predstavi kao priču o njegovoj smeni i politici, može li se pretpostaviti da su Brankovića odavno trebali da smene rezultati rada, a da ga je politika zapravo štitila?

Ako bismo sumirali činjenice vezane za JKP Polet one bi se u najkraćem mogle konstatovati kao:
– Na osnovu uvida u izveštaj o radu JKP Polet za 2015. godinu može se konstatovati da je preduzeće poslovalo sa gubitkom u iznosu od 3,08 miliona dinara što je više za 50% od planiranog gubitka za 2015. godinu. Ovim izveštajem praktčno je potvrdjena stara priča vezana za Polet , a to je da ovo preduzeće ne samo da ne smanjuje ubitke već ih iz godine u godinu povećava.
-Polet je u prošloj godini prihodovao nešto više od 34 miliona dinara od čega najviše od mesečnog zakupa prostora 33,9 miliona i 6,2 miliona od zakupa tezgi na Robnoj pijaci, a najviše novca išlo je na plate zaposlenih 24,4 miliona dinara što je u ukupnim rashodima preduzeća čak 65,7 odsto.Polet ne samo da je trošio preko mere već je i predvidjene investicije smanjio pa od planiranih milion dinara potrošeno je samo 493 hiljade za nabavku rashladnih vitrina za mlečnu halu na Staroj zelenoj pijaci.Prosecna zarada 35 radnika u ovom preduzeću tokom prošle godine iznosila je 31.122 dinara dok je plata direktora Dragana Brankovića u proseku iznosila 55.737 dinara.
Da li je to sve?

image Na sednici Skupštine na račun ovog preduzeća čule su se ozbiljne optužbe , al ii brojna pitanja na koja u najvećoj meri direktor Branković nije odgovorio. Odbornica Snežana Rakić SNS bila je vrlo koncizna u postavljanju pitanja upitavši:
-Da li je istina da postoje brojni organizacioni problemi?
-Da li je direktor dozvolio pojedincima da odredjenim licima ne naplaćuju zakup?
-Da li je direktor dozvolio da se samoinicijativno proširuju prostori za izadavanje id a li ih je naplatio?
-Da li je tačno da postoje dve krivične prijave protiv direktora i protiv dva člana nadzornog odbora?
-Zašto je Polet svakog meseca plaćao dva ili tri dana službenih putovanja predsedniku NO i pritom mimo zakona za njega plaćao osim prevoza i troškove voravka i smeštaja kada je predsednik NO stalno zaposleno lice u Krušiku?
-Da li je tačno da se radni sati upisuju paušalno odnosno da neka lica na poslu provode kratko vreme , a njima biva upisano osam sati rada?
“ Došla sam do informacija koje svedoče o tome da je u ovom preduzeću izažen nemar i nerad, ”konstatovala je Snežana Rakić.
Direktor Branković ni izbliza nije bio koncizan u odgovorima navodeći da je pravo čudo da je bilo šta uspeo da uradi sobzirom da su mu svakoga dana stizale prijave i inspekcije.

image U svetlu nezvaničnih informacija poslednjih dana da je šef stočne pijace Prvoslav Adžić kadndidat za Brankvoićevo mesto , Branković je nenavodeći decidno njegovo ime rekao: “ Plaćao sam i Polet je plaćao kazne za stočnu pijacu , a prijave je podnosio šef stočne pijace. Poslednja takva kazna odnosi se na neodržavanje WC-a u iznosu od 50 000 dinara. Taj čovek trenutno vodi dva spora protiv Poleta , a zna se da je ranije već naplatio ozbiljne sume novca. jedan spor kojim sada traži da mu se isplati topli obrok i drugi kojim traži da mu se isplati razlika u zaradama u iznosu od 700 000 dinara. Ne postoji čovek u Poletu koji nije mobingovan krivičnim i drugim prijavama. da li verujete das u po prijavi došli inspektori iz Beograda da provere kvalitet vazduha na stočnoj pijaci? Ja sam dobro živ”, rekao je Branković navodeći da mu je jasno da mu se sprema smena i da novi direktor treba da ima političku podršku.
Branković je u jednom trenutku rekao da on neće voditi borbu protiv 40 odbornika u nameri dag a smene.
Argumenti koje je isti navodio za govornicom u svoju odbranu uglavnom su bili vezani za planiranje gubitaka. Iako može zvuičati neverovatno , ali iz njegovih izjava se može zaklkučiti da preduzeće ne treba da planira prihod već gubitak. Za gubitke kriv je grad:
„ Nama osnivač nije dozvolio da predvidimo veći gubitak još 2014. godine kada smo rekli da će biti veći. ja kad sam došao na mesto direktora tajk gubitak je bio pet miliona i ja sam ga nekako smanjio , ali odmah je bilo jasno da ga je nemoguće anulirati. ja pratim , čitam i slušam šta se priča poslednjih dana i vidim da se velika prašina diže oko 3 miliona dinara gubitka. pa jel to neki veliki novac? Pa šta je uopšte 3 miliona dinara?“, rekao je izmedju ostalog Brankvoić rekavši i da nije tačno da nije preduzeo mere i preduzimao mere da se stanje u preduzeću popravi. U njegovu odbranu kako kaže ide i činjenica da cene usluga Poleta nisu povećavane , a bilo je najavljeno.
Da sve bude još interesantnije odbornik SNP-a Vićentić je za govornicom rekao da je on jedan od članova NO. „ ja sam bio jedan od njih, predsednik je bio Milan Mihailović. Ali ja sam pre izvesnog vremena obavešten da ja to više nisam i nisam ni pozivan više na sastanke niti me bilo ko više obavestio o tome šta se dešava u preduzeću. A samo pre nekolikod ana sam dobio razrešenje. ja sam sve vreme bio član , ali su me drugačije obavestili . Moram da napom,enem da ja nisma medju osobama koje su dobile krivične prijave, to se odnosi očito na druga dva člana“,rekao je Vićentić.

Da nije smešno bilo bi žalosno.
Valjevski mediji podsećanja radi , proteklih godina uporno su prozivali gradske oce po pitanju Poleta. Odgovor je u jednom trenutku dao tadašnji zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.“ Polet će biti ozbiljno razmatran i mi moramo prići rešavanju tog propbnlema kao što je slučaj sa Toplanom , napraviti ozbiljan plan reorganizacije“.
Ništa se nije dogodilo.
Na pitanje o šest bivših direktora koji sede u Poletu na raznim funkcijama Kovač nije mogao da da odgovor, ali je bar naslutio ono što jeste epilog svega rekavši da tu dobrog udela ima politika.
Dok Branković očito sugeriše Skupštini da ga politika i nepodobnost smenjuju odgovor daje sadašnji zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić: „ On će biti smenjen. Nije smenjen danas , ali narednih dana hoće. Ali neće ga smeniti politika već će ga smeniti njegovi rezultati rada. Loši rezultati rada, to će ga smeniti. O tome ko će doći na njegovo mesto odlučiće koalicija i ja očekujem kvalitetan kadar. Video sam danas da SNS ima upravo isti stav i siguran sam da će dobro razmotriti to imenovanje“, rekao je Jeremić.
Da li onda možemo da dodamo drugo pitanje , da li je Brankovića uprkos lošim rezultatima rada zapravo na istom mestu i  do sada držala politika?
Očito jeste jer nema dobrih rezulatata rada.
Da li je politika vodila ka korupciji o kojoj je govorila odbornica Rakić? Moguće je , ali to je već pitanje za javnog tužioca.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.