Počeli radovi na rekonstrukciji pruge

imageU Vreocima su počeli radovi na pruzi Resnik – Valjevo ukupne dužine 77,6 kilometara.Ovi radovi su samo prva faza rekonstrukcie pruge Beorad-Bar, a finansiraće se iz ruskog kredita.

Početku radova na pruzi Resnik Vajevo prisustvovala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof.dr Zorana Mihajlović, Denis Vladimirovič Kuznedeljev, ministar-savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji i Aleksandr Sergejevič Mišarin, prvi potpredsednik „Ruskih železnica“. Ruske državne železnice (RŽD Internešnel).
Deo pruge Resniik- Valjevo trebao bi da bude završen najkasnije do novembra 2017. godine.“Brzina vozova tada će moći da dostigne 120 kilometara na sat i od Resnika do Valjeva putovaće se oko 75 minuta što je značano kraće jer sada to putovanje traje oko dva sata i 20 minuta“, rekla je MIhajlovićeva.

image

Radovi na pruzi finansiraće se iz ruskog kredita,a RŽD Internešnel će, kako se navodi, sprovesti rekonstrukciju trupa pruge, gornjeg stroja koloseka, dva tunela i 17 mostova, kontaktne mreže, SS i TT sistema, kao i remont svih infrastrukturnih objekata duž pruge, uključujući i 10 stanica.Građevinsko-montažne radove izvode srpske kompanije-podizvođači.
„Ruski kredit je potpisan 2008. i gotovo da se nije koristio do 2013. i 2014. godine i tada je potpisan za period do decembra 2017. godine“, rekla je Mihajlović dodaući da jevruski kredit partnerski odnos između srpskih i ruskih železnica.
Svi radovi koji će biti izvedeni u okviru rekonstrukcije dovešće do toa da brzina vozova bude uvećana do 120 km/h.
U Ruskim železnicama navode da je planirani rok za završetak radova jun 2018. godine, a ugovorna vrednost projekta je oko 80 miliona dolara.
Pruga Beograd – Bar je po dužini najveća u Srbiji.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.