Plata u Valjevu polovina potrošačke korpe

imagePrema podacima Zavoda za statistiku prosečna neto majska zarada u Valjevu iznosila je oko 38.500 dinara i za 5.400 niža je od proseka u Srbiji. Ova zarada samo je 50% prosečne potrošačke korpe u Srbiji.

U Valjevu je u maju isplaćena prosečna zarada u visini od 38.500 dinara.Zarada je niža od republičkog proseka, ali se zato cene namirnica u Valjevu ne mogu pohvaliti sniženjem .Inače odaci pokazuju da je potrošačka korpa sa pet osnovnih životnih namirnica, poskupela za oko 750 dinara od početka godine i sada iznosi preko 67 000 dinara . Minimalna potrošačka korpa , od koje se ne može živeti, iznosila je 34.943,51.
Javna je tajna da javni sektor u Valjevu i dalje „vuče“ zarade naviše dok je ogromnom broju Valjevaca 30 000 dinara još uvek nedosanjani san.
U Valjevu teško da išta može da pojefitini , a iz republičkog Udruženja za zaštitu potrošača navode da nema nikakvog razloga da nešto poskupljuje, jedini osnov što trgovci imaju finansijske gubitke i sav svoj nedostatak zbog smanjenog prometa pokušavaju da nadomeste poskupljenjem osnovnih životnih namirnica na tzv. neprimetan način. „Svaki mesec 5 do 10 dinara nešto, vi ne registrujete , a dobici ogromni“, kažu u Udruženju.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.