Očekivani problemi gradjana

imageViše od 50 gradjana Valjeva sa najrazličitijim problemima obratilo se zameniku gradonačelnika Draganu Jeremiću. “ Devedeset posto njihovih problema je moguće rešiti i biće rešeni, preostalih deset posto pripada onima koji su došli da traže posao, ali zapošljavanje ne funkcioniše na taj način“, kaže Jeremić.

Kako je i bilo najavljeno priličan broj gradjana odazvao se prvom pozivu za susret sa zamenikom gradonačelnika Draganom Jeremićem. Vamediu je zanimalo šta je to što su gradjani isticali kao svoje probleme: “ Bilo je zaista svega. Najrazličitijih problema koje su oni izneli. Bilo je infrastrukturnih problema i naravno stare priče vezane za imovinsko pravne odnose gde mi ne pokrećemo sporove , jednostavno postoje procedure i gradjani treba da ih pokrenu, oni su inicijatori.Dosta komunalnih problema je bilo. Gradjani se žale i na procedure koje opet nismo mi propisali, ali možemo da ih ubrzamo. Bilo je najrazličitijih pitanja i zahteva pa i onih pravne prirode gde svakako naše pravne službe mogu da pomognu. U svakom od ovih slučajeva mi možemo da pomognemo“, odgovara Jeremić.
Medju problemima gradjana našlo se i šetanje od šaltera do šaltera i medju spratovima uprave , psi lutalice, snabdevanje vodom, kanalizacija, eksproprijacija. Jeremić ponavlja da je praktično 90% tih zateva moguće rešiti i oni će biti rešeni , neki brže neki sporije u zavisnosti od procedure, ali postoje i oni koji se ne rešavaju na ovaj način.
“ Gradjani traže posao , što je bilo i očekivano , neki su imali i pravne probleme vezane za posao , ali uglavnom im treba zaposlenje. Ipak do posla ne mogu doći na ovaj način. Nedostatak posla za sobom povlači i mnoga druga socijalna pitanja i tu možemo da budemo od koristi i posredujemo prema Centru za socijalni rad koji će proceniti da li mogu da im pomognu jer je to njihova nadležnost. Mi nećemo i ne možemo zapošljavati ljude pojedinačno već je u našoj nadležnosti kao gradskog rukovodstva i naš zadatak da stvorimo uslove da se zaposli veći broj ljudi. I upravo sam im to i rekao. Mi već imamo pregovore i zaista je naš cilj da dovodeći inevstitore zaposlimo što veći broj ljudi“, kaže Jeremić i dodaje da zapošljavanje nema i ne sme imati nikakve veze sa partijama. Kako kaže činjenica da neko ima partijsku knjižicu ništa ne znači ako neko nema odredjenu , a potrebnu kvalifikaciju i zna da radi taj posao.
“ Više puta sam ponovio da smo ograničeni zapošljavanjem, to stanje neće trajati zauvek , ali i to da partijske knjižica ne može biti ulaznica . Ne treba da bude ni balast sa druge strane. Ova vlast želi kvalitetne , obrazovane kadrove. Pa mi sad imamo u privatnim firmama veoma obrazovane kadrove, i kod njih i oni što nemaju najpohvalnije iskustvo mogu da ga steknu. Zašto grad ne bi insitirao na tome takodje? Želimo i da damo šansu mladim ljudima , zašto da ne? Istina je da je negde zakonom predvidjeno pet godina iskustva recimo , a odakle onom ko je tek završio fakultet iskustvo? Mora negde da ga stekne. Podjednako je važno da ljudi shvate i da zapošljavanje u javni sektor ne može biti doživotno samo po sebi. Pa evo gde nas je to dovelo. Do toga da imamo kadrove koji nikom ne trebaju, ljude koji tako sede po ceo dan ili šetaju. Ima onih koji ne znaju , ali ima i onih koji neće. A toliko je onih koji hoće da rade, matematika je tu prosta „, objašnjava Jeremić.On podseća da je i kao direktor Direkcije gradjane redovno primao, ali i da su u odredjenoj meri bili očekivani problemi sa kojima će se gradjani obratiti.

Zamenik gradonačelnika kaže da je ovaj susret sa gradjanima bio samo prvi u nizu pa i da će ih biti još. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović gradjane će primati 29. jula.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.