Multidisciplinarni seminar

imageU IS Petnica je u toku multidisciplinarni seminar .U pitanju je vežbovni seminar zamišljen kao multidisciplinarni koncept koji će trajati do 2. avgusta .

 Polaznici će imati priliku da se upoznaju sa metodologijom istraživanja iz različitih oblasti. Na prethodnom seminaru polaznici su birali tri oblasti iz kojih bi želeli da rade mini projekte i na osnovy njihovih želja i zalaganja isplaniran je tekući seminar. Svaki polaznik će imati svog mentora (asistenta) koji će 6 dana raditi sa njim na projektu. Projekti su, podeljeni na dva dela (praktični i teorijski). Praktični deo će biti sproveden u laboratorijama, na terenu, putem anketnih istraživanja, a teorijski deo će se potvrditi kroz literaturu. Projekti su raznovrsni, a neki od projekata će biti: fizičko-hemijska analiza keramike sa arheološkog lokaliteta, 3d (3D) skeniranje i štampanje modela ljudske kosti, Bubble bee kyrs programiranja, hromatografija sa biljnim pigmentima, mikrobiologija, matematičko klatno, analiza istorijskog teksta, usvajanje jezika kod dece
Pored mini projekata, svi polaznici će slušati predavanja iz osnova statistike, grešaka u merenjima, fotografiji y nayci, procesy korišćenja literatyre, kao i dryga  zanimljiva interdisciplinarna predavanja (biospeleologija, forenzika, etnoastronomija, arhitektyra, dizajn i td.).
Ideja je da nakon ovog seminara polaznici steknu uvid u osnove istraživanja pojedinih nauka, da savladaju osnovni proces istraživačkog rada i shvate bitnost interdisciplinarnog istraživanja. Ujedno, sve to treba da im pomogne kako bi sledeće godine mogli da se opredele za neki od bazičnih programa u IS Petnica. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.