Bliže se Petrovdanski dani

imagePetrovdanski dani u Valjevskoj Kamenici tradicionalno će i ove godine biti održani od 10 do 12. jula. U okviru ove najstarije manifestacije u valjevskom kraju posetioci će moći da prisustvuju brojnim kulturnoumetničkim i sportskim sadržajima , ali i tradicionalnom paljenju lile.

Petrovdanski dani počeće u nedelju 10 jula Memorijalnim turnirom u ribolovu na jezeru, a potom nastavljeni Olimpijskim seoskim igrama. “ Broj posetilaca na ovoj manifestaciji je iz godine u godinu sve veći . Petrovdan je inače slava ovog mesta i može se reći da ovo mesto čuva tradiciju paljenja lila, narodne radinosti , narodnih jela i može se reći da je Kamenica čuvar svih naših tradicionalnih vrednosti“, rekao je Nikola Radojičić predsednik OO manifestacije .
Član OO Pantelija Živanović najavljujući Seoske olimpijske igre kaže da su ove igre imale veliki odziv prošle godine te i da su očekivanja da isto bude i ove godine . “ Kameničani znaju i umeju da čuvaju običaje bez obzira što se prilagodjavaju novim pravilima, li jedna narodna kaže da je bolje da nestane selo nego običaj i mi smo ove godine uklopili niz sadržaja sa našim običajima“, rekao je Živanović.
Od 16h u školi „Milovan Glišić “ biće održana radionica za izradu lila u kojoj će deca uz pomoć nastavnika napraviti najlepše lile . Direktorka škole Danijela Marković najavila je za 17 sati otvaranje izložbe slikara Žarka Djukića , potom defile učesnika manifestacije , izložbu tradicionalnih jela. “ Od 20 sati tradicionalno smo pripremili kulturno-umetnički program u okviru koga ćemo dodeliti nagrade za najlepše lile. Sva zainteresovana deca mogu doći u školu da zajedno izradimo lile , a potom i da izaberemo najlepše i nakon 21 sat održimo lilanje. Svi koji dodju moći će da probaju tradicionalna jela koje priprema Udruženje žena iz Kamenice , a one su se mnogo puta do sada dokazale kao vredne domaćice. Na kraju večeri uslediće i vatromet i pozvala bih sve Valjevce i Valjevke da dodju i prisustvuju našoj manifestaciji“, rekla je Markovićeva.
Trećeg dana predvidjena je izložba poljoprivredne mehanizacije, a od 16.30h krenuće litija od škole do krsta da bi u 17 sati bilo upriličeno rezanje slavskog kolača.
Cilj same manifestacije jeste upravo očuvanje narodne tradicije , ali i promocija seoskog turizma koji je u zamahu u ovoj varoši.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.