Umesto lisičarki ubrali otrovnice

imageMisleći da beru jestive lisičarke četvoročlana porodica iz Valjeva zapravo se otrovala gljivama zavodnicama. Na svu sreću porodica je prošla sa stomačnim tegobama.

Četvoročlana porodica koja se nalazila u poseti rodjacima u Popučkama upustila se u branje gljiva i verujući da beru gljive lisičarke zapravo su nabrali otrovnui gljivu zavodnicu.
Kako je potvrdila načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Valjevu dr Snežana Arsenijević, tri člana ove porodice, posle konzumiranja gljiva, zadržana sun a bolničkom lečenju, dok za četvrtog nije bilo potrebe za hospitalizacijom. “ Svi primljeni pacijenti su imali lakše stomačne tegobe, sanirani su i nakon adekvatne terapije su otpušteni kući” kaže dr Snežana Arsenijević.
Kako je ovo uobičajeno vreme branja gljiva predsednik Gljivarskog udruženja Dragić Tomić još jednom upozorava na oprez .” Najveća zamka je što ih “prepoznaju” samo po boji šešira što je inače najvarijabilniji deo i osobina kod gljiva. Mnoge jestive gljive, naime, imaju svoje “dvojnike”, gotovo istovetne, među otrovnicama, tako da je poznavanje ove materije neophodno jer se samo jednom greši”, kaže Tomić.
Najdrastičniji slučajevi trovanja gljivama u valjevskom kraju bili su 2009. godine, kada se 25 berača otrovalo, a od posledica su umrle dve žene i jedan muškarac iz okoline Valjeva.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.