Tri prelepa neiskorišćena objekta

imageGrad Valjevo trenutno raspolaže sa nekoliko potpuno praznih zgrada koje trenutno ne služe ničemu. Za neke od njih grad ima rešenje , a neke će ostati skladište arhivskog materijala iako same po sebi i nisu predvidjene za skladište , nisu u potpunosti sigurne od požara.

U Valjevu najpre tri reprezentativna objekta privlače pažnju turista , nekadašnji Dom vojske, zgrada Radio Valjeva i zgrada nekadašnje OSE u Ulici Vuka Karadžića. Sva tri objekta potpuno su prazna i neiskorišćena .
Grad Valjevo je 2010. godine otkupio objekat Doma vojske od Republike Srbije – Ministarstva odbrane za 51 333 294 dinara. Kako je pribavljeni objekat zbog dugogodišnjeg nekorišćenja bio u lošem stanju, Grad je u cilju sprečavanja njegovog daljeg propadanja pristupio realizaciji rekonstrukcije krovne konstrukcije , fasade i stolarije za šta je izdvojena suma od blizu 32 miliona dinara. Za završetak kompletnih unutrašnjih radova na Domu vojske
potrebno je još 100 miliona dinara, a grad taj novac nema potvrdili su svojevremeno članovi Veća , a potom i Skupština grada.Kako ovaj objekat ne bi propadao doneta je odluka o prodaji Doma vojske po ceni od 905.000 evra .

image Već na prvo pominjanje reči prodaja u gradu je stvorena atmosfera osude i protivljenja , a u tome su prednjačili oni koji su na prvo mesto stavljali arhitektonski i kulturni značaj ove zgrade. Kako se isticalo objekat bi po svaku cenu trebalo zaštiti od šunda i kiča te i eventualne namene u komercijalne svrhe. Iako su pojedini Valjevci isticali da su u tom prostoru proslavljali mature, svadbe , ispraćaje u vojsku prevagnulo je mišljenje da se takvi dogadjaji nisu dešavali u stanju potpune potrebe za zaboravnošću svega onoga za šta je Dom vojske godinama služio. Oni koji su branili arhitekturu same zgrade dobili su informaciju da zgrada prodajom neće biti otudjena iz Valjeva te i da novi vlasnik neće moći da izmeni bilo šta na njenoj spoljašnjosti. Pod vrlo velikim pritiscima Skupština grada je donela odluku o prodaji ograničavajući budućeg vlasnika pa je u tekstu oglasa navedeno da funkcija objekta Doma Vojske mora biti kulturno zabavnog sadržaja, obrazovnog ili hotelijerskog, što znaci da je važno da se ispoštuje funkcija objekta. Novi vlasnik je u obavezi da objekat privede nameni u roku od dve godine. Objekat Doma Vojske je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ubuduće će se tako i tretirati.
Zgrada nije prodata oni koji su govorili protiv prodaje nemaju novca da bi u nju ulagali i iskoristili je na bilo koji način , a izvesno da će ovaj objekat ponovo u prodaju . Gradski čelnici navode da ukoliko ni iz još jednog pokušaja ne uspeju da pod datim uslovima prodaju zgradu istu mogu pretvoriti u Biblioteku , ili ukoliko uspeju da u nju usele neki od državnih fakulteta. Kakvo god rešenje bilo ono izvesno mora bii najranije pronadjeno.

image Zgrada Radio Valjeva na Desankinom trgu je secesijsko zdanje prve Valjevske banke, odnosno Narodne štedionice (1905).U ovoj zgradi nekada je bila i sala za venčanja .U Gradskoj upravi kažu da je u toku projektno rešenje za iskoristvicvost ove grade i njen o pretvaranje u Gradsku kuću . Gradske kuće u drugim gradovima najčešće podrazumevaju sedište gradske vlade, gradonačelnika i njegovog kabineta , ali i sale za sastanke na najvišem nivou , protokolarne prijeme i gradske svečanosti. Nakon što je iz zgrade posle privatizacije iseljeno Radio Valjevo , zgrada je pretrpela i štetu prilikom selidbe jer su novi vlasnici iz zgrade odneli i radijatore, cevi , ali i štekere.Grad trenutno na sudu traži nadokanadu na ovaj način nanete štete .
Treći je objekat nekadašnje OSE u Ulici Vuka Karadžića koju je grad pretvorio u skladište arhivskog materijala . U pitanju j inače kuća u kojoj je rodjen narodni heroj Žikica Jovanović Španac. Već na prvi pogled jasno je da zgrada u kojoj je nekada bila i TV Valjevo pa Opštinska stambena agencija nikako ne odgovara novoj nameni koja je možda izabrana više slučajno nego razmatranjem iskoristivosti ovog prostora. S obzirom na starost zgrade pa i njen arhitekturni izgled pa i lokaciju je rpripada pojasu centra grada izvesno da sama reč skladište nije rešenje . U Gradskoj upravi kažu da jje postojala ideja da jedan deo Uprave bude preseljen u tu zgradu , ali da se od te ideje odustalo . najnovija ideja iskoristivosti ovog prostora jeste galerija Slobodana Jevtića Pulike . U javnosti je do sada bilo mnogo priče o tome da Pulika , čuveni slikar, zapravo Valjevu želi da pokloni svoj legat.Valjevo već ima neke legate i postoji realna bojazan da legat zapravo ne bi postao samo mračno mesto u magacinu Modrne Galerije . Ne treba ni ponavljati da prava vrednost legata dolazi do izražaja tek onda kada se on može videti.
U Valjevu postoji još niz objekata koji su trenutno u master planu Vojske Srbije za prodaju , a grad iako ima neka rešenja još uvek ima problem pristupu toj imovini i jedan od predloga jeste konverzija vlasništva grada odnosno udela Grada u Krušiku za neki od vojjnih objekata koji su na prodaju. Nakon što se pogleda sudbina ova tri već navedena objektapostavlja se pitanje zašto nam je nova imovijna potrebna kad ni starom ne znamo da raspolažemo?

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.