Počeo Memorijalni turnir

imageMemorijalni Šahovski turnir “Selimir Manojlović” svečano je danas u hotelu “Grand”, predstavljanjem takmičara iz Kine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

 Oni će nastupiti, na drugom po redu šahovskom turniru, koji je stalna gradska manifestacija i koji se organizuje u čast Selimira Manojlovića (1947-2014), nekadašnjeg pomoćnika gradonačelnika Valjeva i istaknutog šahovskog radnika i takmičara.
Na turniru nastupaju Valjevci velemajstori Mihailo Stojanović i Vladimir Kostić, kao i Milan Vukić iz Banja Luke (BiH), nekadašnji reprezentativac i prvak SFRJ. Nastupaju i intermajstor Fang Juksiang (Kina), Slaviša Milanović (CG), Lazar Nestorović iz Uba, Ivan Sredojević iz Ljiga, Miloš Stanković i Nikola Radovanović, kao i makedonski FIDE majstor Toni Lazov.
U prvom kolu, velemajstor Vladimir Kostić, koji je igrao belim figurama je izgubio od intermajstora Juksiang,  remijem su se završili susreti Radovanović-Stojanović, Milanović-Vukić i Lazov-Stanković, a Nestorović je belim figurama pobedio Sredojevića.Igra se devet kola, po sistemu svako sa svakim, u utorak i u četvrtak će se igrati po dva kola – pre i popodne. Na turniru se može osvajati više titule, a partije će biti prenošene i na internetu.
U utorak u 9 časova počinje drugo kolo, u kome će se sastati kineski intermajstor Fang Juksiang i Ivan Sredojević, Stojanović-Nestorović, Vukić-Radovanović, Stanković-Milanović i Sredojević-Stojanović.Treće kolo će se odigrati u utorak u 16 časova susretima Lazov-Juksiang, Radovanović-Stanković, Nestorović-Vukić, Sredojević-Stojanović.Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da je velika čast otvoriti ovaj turnir, posvećen Selimiru Manojloviću:
“Znamo se od 1978. godine, bili smo komšije. Znao sam ga i kao prijatelja mog oca, koji je bio poznati šahista i majstorski kandidat Momčilo Gvozdenović. Znao sam ga i kao funkcionera grada i opštine i iz političkih dana, kada su bili i pozicija i opozicija. Znao sam ga kao vrednog, pedantnog, pre svega odgovornog i poštenog čoveka. Veliko je zadovoljstvo da se u Valjevu okupe ovakvi velemajstori. Valjevo je grad šaha, grad koji su posetila dva svetska prvaka, krajem 50-ih Tigran Petrosjan i pre neku godinu, zahvaljujući prof. Bošku Đukanoviću, Anatolij Karpov. Retko koji grad u Srbiji može da se pohvali da su ga obišla dva svetska prvaka. Šah je umetnost, ali i veliki rad, veliki izazov, ali i nečiji život. Odrastao sam pored ljudi u Valjevu, kojima je šah postao život”, rekao je dr Gvozdenović, otvarajući 2. Memorijalni turnir “Selimir Manojlović”.
Prve poteze na turniru su odigrali unuci Selmira Manojlovića Aleksa i Matija i unuka Mila, koji su već ušli u šahovski sport. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.