Održana manifestacija Lekovitim stazama

imagePrvi vikend juna, po već ustaljenom običaju, rezervisan je za Manifestaciju „Lekovitim stazama valjevskih planina“. Pa tako i ove godine, 4. juna, tradicionalno, po 16. put održana je Manifestacija koja već dugi niz godina okuplja posetioce iz regiona, a i šire.

Stara lokacija, selo Podbukovi i velelepno domaćinstvo Mila Obradovića, okupili su goste iz Beograda, Vojvodine, kao i ljubitelje prirode iz našeg grada. Kišni vikend juna u velikoj meri je onemogućio dolazak većeg broja najavljenih posetilaca, ali i pored toga nije pokvario sveopšti utisak o samoj Manifestaciji.Manifestacija “Lekovitim stazama Valjevskih planina“ dugi niz godina okuplja ljubitelje prirode, lekovitog i jestivog šumskog bilja i šumskih plodova, a glavni cilj ovog skupa je promocija seoskog turizma i edukacija o raspoznavanju, pravilnom sakupljanju i korišćenju bilja i šumskih plodova, sa posebnim akcentom na njihovu primenu u seoskom turizmu.

Svake godine u centru pažnje bude jedna biljna vrsta o kojoj se najviše govori. Za ovu godinu odabrana je Lincura, zakonom zaštićena biljka čija su lekovita svojstva poznata od davnina.

Za sakupljanje bilja odabran je teren uz Crnu Reku, čiji je veći deo pod zaštitom države. Gosti su imali priliku da na licu mesta, uz pomoć determinatora i vodiča, na terenu dobiju potrebno znanje koje su kasnije pokazali u nadmetanju za najboljeg berača.

Članovi žirija i vodiči bili su profesor Dragan Nedeljković, profesor agronomije Aleksandar Milutinović, profesorka biologije Nada Nešković i profesorka pejzažne arhitekture Jelena Stojadinović.

Ove godine titulu najboljeg berača, sa dvadeset determinisanih lekovitih biljnih vrsta, dobila je Mileva Bajakić iz Novog Sada, drugo mesto sa trinaest prepoznatih biljaka dobila je Mila Stojaković iz Novog Sada i treće mesto sa 9 prepoznatih biljaka dobio je Djordje Vojinović. Specijalno mesto sa 25 determinisanih biljnih vrsta dobila je dr. pejzažne arhitekture Marija Marković iz Beograda, koja je bila van konkurencije.

Čitavu Manifestaciju, tradicionalnom, izvornom muzikom, uveseljavao je KUD „Dimitrije Koturović" iz Rakovice.

Tokom trajanja Manifestacije, u organizaciji podmlatka Društva istraživača Valjevo, posetioci su imali priliku da prisustvuju izložbi fotografija lekovitog bilja. Takođe, izložena je i etno postavka narodnih rukotvorina u organizaciji „Etno – kutka", Tešnjar.

Kao i svih prethodnih godina, tako i ove, Manifestacija je realizovana u organizaciji „Društva za pruočavanje lekovitog bilja", „Udruženja domaćina Valjevo" .

Inače, ova Manifestacija predstavlja uvertiru za Manifestaciju „Dani gljiva", koja se ove godine održava prvog vikenda oktobra na Divčibarama, gde organizatori očekuju veliki broj gostiju iz različitih delova Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.