Od 400 miliona najveći deo već rasporedjen

imageOdlazeći sa mesta gradonačelnika Stanko Terzić posebno naglasio da iza sebe ostavlja punu gradsku kasu . Pred novom vlašću u Valjevu ostaje i završetak brojnih projekata na koje Valjevo godinama već čeka . Ako je u protekle četiri godine razlog što valjevski projekti nisu prolazili bilo partijsko neslaganje s Republikom sada više ne može biti izgovora.

Gradonačelnik Stanko Terzić odlazeći sa mesta gradonačelnika, ostao je dosledan sebi i kaže da u gradskoj kasi novu vlast očekuje oko 400 miliona dinara. Ne treba zaboraviti da grad još uvek ima zarobljenih 72 miliona dinara koje su stigle po osnovu refundacije utrošenih sredstava u vreme poplave.Terzić je inače u protekle četiri godine u javnosti u retkim nastupima uglavnom isticao koliko novca grad ima napominjući da se radi o domaćinskom poslovanju. Istini za volju Valjevo se u protekle četiri godine nije zadužilo i svojim naslednicima Terzić ne ostavlja kreditna zaduženja sem onih koje je i sam nasledio i u rokovima otplaćivao. Namera grada da se kreditno zaduži za nastavak izgradnje Hale sportova nije realizovana , ali ne treba zaboraviti da se to dogodilo ne zato što Terzić to nije želeo ili dozvolio već iz razloga što je grad na kraju prošle godine iskazao suficit na računu od 200 miliona pa kreditni biro nije dao zeleno svetlo jer je bilo očito da sredstva već postoje na računu.

image Ipak novac je tu i jedna od prvih tačaka u redovnom radu nove Skupštine biće svakako rebalans budžeta kako bi se pomenuta 72 miliona uvrstila u budžet i rasporedila. Iako su sredstva stigla početkom godine rebalns nije došao na red jer je sednica Skupštine u to vreme prekinuta.
Ipak nije sav novac na raspolaganju kaže budući zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.“ Tih 400 miliona nije slobodan novac koji se može ulagati. Tu su i plate , tekući troškovi , sve ono što se nalazi već u programima javnih preduzeća , sve što je već predvidjeno budžetom grada. Postoje brojne tekuće obaveze i tek kad budemo sagledali koliko je zaista novca na raspolaganju za investicije onda možemo razgovarati o tome šta treba prvo uraditi od tih para“, kaže Jeremić.

image Po njegovim rečima sada ne bi trebalo da bude problema oko prolaska projekata iz Valjeva.
“ Ja se nadam da će sada Valjevo konačno dobiti poziciju koju zaslužuje . Imamo i dogovore i obećanja vezana za to . Insistiraćemo na onome za šta već imamo brojne projekte , pre svega turizam gde već postoje 4 projekta kako da tu oblast unapredimo i naravno obrazovanje što je više nego potrebno i uvek ima svoje benefite za grad. Potrebno nam je i razgovarali smo već na temu Divčibara gde nedostaje kanalizacija, vodovod i dobar deo infrastrukture, mini hala, za sve te stvari postoje projekti. Tu su Brankovina za koju su turisti jako zainteresovani i naravno Petnica gde postoje ozbiljni kapaciteti za razvoj turizma . To su sve već teme o kojima smo razgovrali i očekujem da Valjevo sada dobije značaj kakav zaslužuje , naveo sam samo neke projekte , ali tu su naravno i mnogo veći projekti koji finansijski zahetevaju veća sredstva i za njih postoje neki projekti , ali ne i za sve potpuni“, kaže Jeremić.
On objašnjava da će sve funkcionisati na bazi dogovora , predloga i usaglašavanja , ali da će nova vlast imati jedan interes u razmatranju projekata sa kojima treba konkurisati , a to je ,koji od njih je potrebniji Valjevu.
Sada kada je i u Valjevu SNS na vlasti kao i na Republici , shodno prethodnim godinama za očekivati je da kočenja ne bude . A zašto je u životu gradjana bilo kog grada države Srbije neophodno da presudi politika i politička podobnost to je pitanje koje ostaje za buduće generacije , bar one koje se budu bavile proučavanjem političkog delovanja i pomalo srpskih fenomena.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.