Mogu li se vratiti stari nazivi ulica?

imageBorci Narodnooslobodilačkog rata i aktivisti valjevskog Subnora traže od novoizabrane gradske vlasti da se vrate nekadašnji nazivi ulica Žikice Jovanovića Španca, Dragojla Dudića, Miše Dudića, Andre Savčića, Lole Ribara i Valjevskog NOP odreda.U Valjevu trenutno ima 460 neimenovanih ulica.

Za protekle četiri godine komisija za dodelu naziva ulicama sastala se samo jednom u punom sastavu pa su tada donete i odluke o nekim novim nazivima. U februaru ove godine Komisija je razmatarala predloge o nazivima ulica pa su tada „otpali“ neki predlozi medju kojima i predlog da jedna ulica ponese ime   Draža Mihailović. Valjevo je tada dobilo nekoliko novih ulica u najvećoj meri u industrijskoj zoni :ulica između Stefila i Mašinorada odnosno Velefarma treba da dobije ime Ulica Dimitrija Mitrovića, saobraćajnica izmeđ Stefila i bivše Jablanice koja vodi ka Carini zvaće se Stefi-lova ulica i treba da podseća da je Industrijska zona podignuta na zemljištu i u biv-šim objektima HK „Stefil“. Ona važnija saobraćajnica u samoj zoni nosiće ime Ulica Jovana Molnara (Kluž, Rumunija, 1852 – Valjevo, 1904), prvog valjevskog štampara, knjižara i izdavača, koji je izdavao i Valjevske novine, Glasonošu i još neke. Dok ona druga imaće ime Ulica Marinka Matića (Osečina, 1844 – Beč, 1906), čuvenog zanatlije (kovač, bravara, ciglara, mlinara, kafedžije, baštovana…), inovatora i preduzimača, koji je držao poštu pod zakup itd.
Sada se oglasio SUBNOR koji traži da se vrate nekadašnji nazivi ulica  Žikice Jovanovića Španca, Dragojla Dudića, Miše Dudića, Andre Savčića, Lole Ribara i Valjevskog NOP odreda.S obzirom da su ove ulice nekada postojale u Valjevu te i da su njihovi nazivi promenjeni pitanje je da li bi neko mogao izaći u susret prvoborcima.

 Oni zahtevaju i da se preispita i poništi, kako navode, sramna odluka kojom je 15. septembar, dan oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu, prestao da bude dan grada i insistiraju da se taj datum ponovo dostojno obeležava. Inicijativa za vraćanje starog datuma 15-og septembra u jednom trenutku našla se čak i u Skupštini grada pa je prethodna vlast najpre obećavala da će taj datum vratiti , a potom verovatno odustala od toga jer nakon te sednice Skupštine kada je sve prolongirano za neko drugo vreme, više nije bilo govora o tome.
Valjevski Subnor, uz to, traži da se menja sastav komisije što se sada može smatrati očekivanim  s obzirom da je došlo i do promene vlasti. Ali da li bi možda neka od 460 ulica koje čekaju naziv mogla poneti baš imena koje SUBNOR  traži , pitanje je.

S.V:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.