Lokalni izbori su nepotrebni

imageNastavak konstitutivne sednice Skupštine po poslednjim informacijama uslediće tek sredinom naredne nedelje . Sada je više nego jasno da se procedure na koje se poziva SNS zapravo odnose na donošenje odluka vezanih za republičku vlast. Ako o svemu odlučuje Republika, zašto su nam potrebni lokalni izbori?

Svaka partija ima svoje unutrašnje uredjenje pa i Srpska napredna stranka koja je odnela ubedljivu pobedu na poslednjim izborima . Odluka mandatara Aleksandra Vučića o tome sa kim će formirati vlast na republičkom nivou očito najviše se održava na lokalne samouprave koje poslednjih dna čekaju odluke iz Beograda.
Iako je ovdašnji SNS jasno iskazao nameru o formiranju koalicije sa SPS-om ta odluka po svemu sudeći nije dovoljna jer takvu odluku u njihovo ime mora doneti vrh partije . Centralizovani sistem odlučivanja zakočio je formiranje i konstituisanje vlasti u velikom broju gradova Srbije.
Ovakav sled dogadjaja jasno upućuje na to da poluge i mehanizmi donošenja odluka više nisu na na lokalnim samoupravama već isključivo na centrali u Beogradu. Da li je moguće realno sprovesti ono što centrala želi pitanje je za svaku lokalnu samoupravu koja je na čekanju .
Novi zakoni o porezima koji se očekuju u prvim danima rada novog parlamenta na republičkom nivou nedvosmisleno pokazuju da sistem upravljanja može biti samo jedan , a može se nazvati beogradskim . Srbija ipak nije Beograd ni po standardu ni po kvalitetu života , a posebno ne po mentalitetu naroda koji u tim gradovima živi.
Shodno ovom sledu dogadjaja Valjevcima ostaje pitanje o čemu će i na koji način odlučivati valjevski naprednjaci i koliko će se onda u budućnosti morati čekati na donošenje odluka ukoliko se svaki put na verifikaciju mora putovati za Beograd?
Valjevski SNS ima sva zakonska prava da u gradu sam formira vlast s obzirom na mandat 26 odbornika što čini prostu većinu . Ovu činjenicu SNS-u ne može niko osporiti i kako Vamedia saznaje nema nikakvih dilema po tom osnovu .
Jedina dilema koja se može nametnuti jeste za šta su to na lokalnim izborima gradjani glasali ? Da li su nam lokalni izbori uopšte potrebni sa ovakvim sistemom upravljanja?

image Ako se već ne može uraditi ništa mimo mišljenja partije koja je osvojila većinu na republičkom nivou čemu onda dva listića na izborima? Dovoljan je bio samo jedan na kome će gradjani zaokružiti broj ispred partije za koju glasaju . Time bi nedvosmisleno bio najpre uštedjen novac za plaćanje posmatrača , organizaciju izbora , GIK-a, a pre svega partije bi uštedele na lokalu sredstva za izborne kampanje.
Kad već jeste kako jeste, onda nam na izborima nisu potrebni lokalni programi jer će planovi biti overavani u Beogradu. Partija koja pobedi po sopstvenom izboru može onda postaviti svoje ljude na mesta za koja veruje da ih mogu kvalitetno realizovati , a sve bi se u samim lokalnim samoupravama bar po pitanju konstituisanja vlasti odvijalo mnogo brže.
S obzirom na broj gradova koji u Srbiji čekaju konstituisanje vlasti dok sve potpuno stoji , a samo vreme prolazi, nema sumnje da nam lokalni izbori nisu potrebni. Ideja o tome da gradjani gradova u kojima žive najbolje znaju šta im je potrebno potpuno može biti potisnuta i proglašena netačnom jer Beograd bolje zna šta je kom gradu potrebno.
Nije ovu ideju nemoguće razumeti jer u Srbiji odavno imamo situaciju da Beograd smatra da se sa 25 000 može pristojno živeti i ta ideja je zaživela i realizuje se.
Gradjani sada imaju ipak izbor . Ili da se svi kolektivno presele za Beograd ili da ubuduće ignorišu lokalne izbore.
Slučaj SPS-a u Valjevu je pokazao da gradjani ipak veruju u lokalne teme i ljude sa kojima žive i koje prepoznaju na ulici jer je ovdašnji SPS osvojio daleko više glasova nego SPS na republičkom nivou . Veliki broj Grupa gradjana koje su učestvovale na izborima u Srbiji pokazuje da gradjani teže većoj samostalnosti lokalnih samouprava . Ali , to su samo težnje , realnost je bar za sada nešto drugo.
U Valjevu više niko ne postavlja pitanje – Zašto nema nastavka sednice?Pitanje sada glasi – Ima li vesti iz Beograda?
I ova činjenica potvrdjuje razmišljanje da nema samostalnosti ni u jednom obliku što obesmišljava i instituciju lokalne vlasti , ali i lokalne izbore.

Izbori su završeni i Valjevo kao i Novi Sad i drugi gradovi žele da se život nastavi .Ipak shodno izbornom rezultatu to i ne mora da se dogodi jer jasno većina gradjana u Valjevu smatra da je ovakvo stanje normalno i da grad treba tako da funkcioniše . Ako već većina tako misli , zašto bi se manjina bunila?

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.