Goste vodite kući

      Нема коментара на Goste vodite kući

imageNema sumnje da u Valjevu ima šta de se vidi i da je bezbroj razloga da se u Valjevo dodje. ipak pravi turisti koji bi u Valjevu nekoliko dana i ostali u problemu su sa smeštajem i nečim što se naziva pun pansion. Valjevski turizam praktično je poseban oblik turizma koji nas dovodi do toga da se zapitamo -Kako smo to dozvolili?

TO Valjeva pohvalila se boljim rezultatima u prošloj nego prethodnih godina kada su u pitanju dolasci i noćenja turista u Valjevu. “ U 2015. godini je bilo 12 444 dolaska i 18593 noćenja . A 2014. godine grad Valjevo je ostvario samo 9 000 dolazaka i 17969 noćenja . Jasno je da je poboljšanje i porast značajan“, rekla je Dragica Čanković direktor TO u Valjevu. Ipak jedno od velikih pitanja i po njenom mišljenju jeste smeštaj tih turista odnosno pitanje koje su i novinari postaviljali da li turisti u Valjevu mogu baš na sve da računaju?
privatizacijom smeštajnih kapaciteta u Valjevu praktično je sve ono što je bilo ponos Valjeva gotovo ugašeno. reprezentativni hoteli poput Narcisa i Granda sada više služe da podsete Valjevce sa malo boljim pamćenjem na vreme kada su oba radila punim kapacitetom. Na pitanje novinara zašto hotel Grand tako loše radi i zašto nema bašte , one čuvene ispred Granda direktorka To je rekla da to nije pitanje za nju već za vlasnika objekta .
Istini za volju Čankovićeva je donekle u pravu , ali samo do toga da je ovo pitanje trebalo da postavi vlast u proteklim godinama. Pitanje Valjevxkog turizma nije nešto što bismo trebali da zaobidjemo , ali je činjenica da su brojni političari umešali prste prikrivajući potrebu za postavljanjem ovog pitanja bar javno. A osnovno i pravo pitanje jeste -da li je privatizacijom ova dve objekta zapravo zakucan poslednji „ekser u sanduk“ valjevskog turizma?
Veće od toga , ako već pretpostavimo odgovor jeste pitanje zašto se o tome ne govori javno već se to pitanje prećutkuje? Šta bi se dogodilo kada bi neko od političara ili kreatora vlasti u Valjevu to pitanje postavio? Verovatno ništa dramatično , ali bismo bar imali polaznu osnovu i jednu dobru tačku kao uporište da krenemo razumnije da se bavimo ovim pitanjem.
Valjevski turizam bar po pitanju smeštaja i kakvih takvih kapaciteta jeste na nekolicini drugih privatnih lica koja imaju objekte , ali na žalost sa nedovoljnim kapacitetima .
Da li sada kada smo konačno shvatili da nam nedostaje novca za ulaganje na Divčibarama možemo da se okrenemo traženju drugih kapaciteta i mogućnosti? Izgubili smo trku sa Zlatiborom , ali zato možemo trku dobiti na onome što Zlatibor nema . A to je koncipirano i strateško promatranje pa i razvijanje potencijala brane Stubo Rovni.
Novinarima je rečeno da urbanisti nisu zainteresovani za taj posao , ali i dato obećanje da će se nova vlast pozabaviti ovim problemom. Zašto ne bismo iskoristili mogućnost kad je već imamo , ako se zna da je projektom brane predvidjen i akva park i manje jezero i niz pratećih sadržaja u podbranskom delu? I pritom treba obratiti pažnju na činjenicu ko će se time u budućnosti zaista baviti.
Imamo potencijal , imamo znanje i valjda pouku iz grešaka koje smo napravili u prošlosti da su pojedinci zarad ličnih malih satisfakcija zatvarali oči za ono što direktno urušava interes grada.
Nova vlast imaće ozbiljan problem u budućnosti ukoliko se bude ponašala inertno prema rešavanju ovog problema ili bar na jedno oko bude zažmurila. Interesantan je slučaj da je svaka vlast imala problem oko smeštaja delegacija koje u Valjevo dolaze. Neki se provereno neće vraćati (sličaj predstavnika OEBS-a i hotela Grand), a neki su po saznanjima Vamedie odlazili čak do Vrujaca. Nije loše da se razvijaju Vrujci , ali zašto ne bismo imali i važne goste na smeštaju u Valjevu?
Ako neko još misli da iko u ovom gradu oseća grižu savesti ili bar pritajenu odgovornost za stanje u kom smo se našli , odmah da razjasnimo -niko. To je još samo tema za valjevske novinare i vruć krompir u rukama budućeg kao i svakog prethodnog direktora Turističke organizacije.Sad nam u Valjevo dolazi karavan , prezentujemo sve što grad ima . Pozvaćemo goste za Tešnjarske večeri i Čvarkijadu za koju je prošle godine najavljeno da može trajati više dana. I šta ćemo onda?
Da ih sve vodimo kući?

Po podacima TO Valjevo grad raspolaže sa svega 350 ležajeva i to u najvećoj meri u smislu konačišta, dakle noćenja bez drugih dodatnih usluga koje podrazumeva boravak u hotelu. To praktično znači da oni koje mrak zatekne u Valjevu imaju na raspolaganju :
-Pansion Bulevar-24 ležaja
-Grand koji je u procesu kategorizacije i za sada je konačište -80 ležajeva
-Narcis koji je u procesu kategorizacije i za sada je konačište -130 ležajeva
-Omni koji ima jednu zvezdicu-38 ležajeva
-Konačište Bubica-24 ležaja
-Konačište Rašević-26 ležajeva
-Konačište Radović-25 ležajeva
-privatni smeštaj Raletić Predrag jedna zvezdica – 3 ležaja.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.