“Putevi Sokola” – vožnja koja je sve promenila

imageU organizaciji udruženja “Zeleni trag”, i uz podršku Turističke organizacije “Podgorina”, održan je Prvi MTB kros “Putevi Sokola”. Jedinstveni događaj u Podrinjsko-kolubarskom regionu privukao je više od 120 ljubitelja biciklizma i netaknute prirode, kako iz Srbije, tako i iz Republike Srpske i Rusije. Trasa krosa duga 34 km protezala se od prevoja Proslop, kod Pecke, preko Tisovika, te kroz kanjon Zavojštice i Ljuboviđe, sve do Rimskog mosta.

S obzirom da se ovakav događaj organizuje po prvi put na ovim prostorima i uz minimalan budžet, broj učesnika i ogromno interesovanje za MTB kros “Putevi Sokola” pokazali su da kreativna ideja i uloženo znanje i trud uvek daju rezultate.
“Veliki broj učesnika, koji je premašio sva očekivanja je samo pokazatelj da naša ideja o Osečini kao ciklo destinaciji ima uporište i da je treba oplemenjivati na čemu ćemo u narednom periodu više raditi”, reči su Nenada Ikonića, glavnog pokretača „Puteva Sokola“. On još dodaje da su “„Putevi Sokola“ na samom početku pokazali da su ozbiljan događaj i da snaga i ideja mladih ljudi pobeđuje sve barijere, te da zdravi stilovi života i aktivno i kvalitetno provedeno vreme u prirodi nemaju alternativu.”
“Jedan od najznačajnih efekata uspešne organizacije ovog krosa jeste pozicioniranje našeg regiona kao izuzetne destinacije kako za ciklo turiste, tako i za sve ljubitelje netaknute prirode i aktivnog odmora. Imajući u vidu da će kros nije jednokratna akcija, već da je ideja da ovo postane tradicionalna manifestacija te da će se razvijati iz godine u godinu, moći ćemo da, u saradnji sa turističkom organizacijom, mnogo lakše pokrenemo i sprovedemo u delo niz projekata vezanih za razvoj turističke infrastrukture, što je jedan od glavnih indikatora razvoja same turističke ponude”, kaže Mirko Milovanović, član udruženja Zeleni trag.
Da su „Putevi Sokola“ stvarno vožnja koja će sve promeniti potkrepljuju reći Dragane Jakovljević: „Do sada, jedno od najlepših životnih iskustava. Prelepa priroda učinila je ovih 34 km ne tako teških za prelaženje“, i još dodaje da je prvi put u ovom kraju i da nikada pre ovoga nije vozila bicikl duže od 10 km.
Grupa “Akcioni heroji” iz Beograda predvođena Darkom Ivkovićem, saglasni su da je kros bio predivan i da su se odlično proveli, te da je organizacija bila bolja nego na Fruškogorskom MTB maratonu, a da je prolaz i spust kroz kanjon fantastičano iskustvo.
Velika pomoć u realizaciji ovog krosa bili su i studenti Poslovnog fakulteta Valjevo Univerziteta Singidunum koji su zajedno sa svojom profesorkom Ivanom Damnjanović kao volonteri bili logistička podrška ne samo organizatorima nego i svim učesnicima. Takođe velika zahvalnost duguje se sponzorima među kojima su: Rosa voda, Valjevska pivara, “Ikos” Osečina, Plemić komerc, BMB Plastika, koji su podržali i prepoznali vrednost ove ideje i pre same realizacije.
Na kraju, posle ručka u prirodi koji je pripremila ekipa prevođena Pačetom i još jednim Ikonićem organizatori krosa „Putevi Sokola“ najavili su nova dešavanja koja pripremaju za avgust mesec i dodelili su prigodne poklone. Svakom učesniku posebno dizajnirana zahvalnica, a prvom pristiglom na cilj Simu Cvetiću iz Pecke pehar i knjigu „Nomad“ Snežane Radojčić, žene koja obilazi svet na biciklu. The best lady odličje ponela je Anđelka Vasić iz Loznice kao prvo pristigla dama na cilj, dok je Vuković Filip sa svega 15 godina bio najmlađi učesnik i kući se vratio sa peharom u rukama koji je ujedno bio i prvi osvojeni u njegovom životu. Dragan Matić je pored lepog iskustva i uspomena u Loznicu poneo knjigu i plaketu za najstarijeg učesnik krosa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.