Pet turističkih autobusa blokiralo grad

imagePet autobusa koji su u subotu stigli u Valjevo dovozeći ekskurzije u potpunosti su na odredjeno vreme blokirali grad . saobraćaj je bio zaustavljen u ulici Vuka Karadžića, a potom je parking kod ulaza u Tešnjar potpuno blokiran.

Sve više se čini da u Valjevu imamo više automobila nego ikada , parking mesta ispunjena su do poslednjeg mesta, a realno u gradu nemamo velikih parking prostora. Iako priželjkujemo da nam u grad dodju turisti veliko je pitanje gde oni mogu da ostave svoje autobuse kad u grad i dodju .
Situacija u kojoj se grad našao u subotu u prepodnevnim časovima okazala je da niti ostoji tako veliki prostor koji može da primi autobuse niti isti imaju prostor za okretnicu.
Pet autobusa koji su dovezli ekskurzije u grad gotovo u istom trenutku našlo se u problemu , a „ulje na vatru“ dodatno su dolivali nervozni vozači kada je saobraćaj u Ulici Vuka Karadžića na trenutak zaustavljen. Isti autobusi potom su kružili gradom nekoliko minuta i na kraju se parkirali na parkingu nadomak Tešnjara. Za vozače ovih autobusa nije bilo predaha jer su neprestano pomerali autobuse kako bi dozvolili gradjanima koji su se uredno , ali ranije parkirali na ovom parkingu da sa parking mesta i izadju.
Ovakva situacija nije retka pojava kada je sezona ekskurzija ili u danima kada se u gradu održava neka manifestacija pa postoji organizovan dolazak sa strane.
U gradu je u nekoliko navrata najavljivana mogućnost izgradnje većeg parking prostora pa i spratnih garaža kako bi se postojećći parkinzi rasteretili, ali niti je bilo šta od tih rešenja realizovano niti uopšte u gradu očito postoji mesto na kom bi mogli biti parkirani autobusi i kamioni.
Razlozi za neostvarivanje ovih ideja u proeklom periodu najčešće su kako se navodilo nedostatak novca , ali i nemogućnost urbanističkih rešenja te sporost u donošenju odluka.
Bilo koji od ovih razloga da je bio presudan grad bi zaista ukoliko uopšte ima nameru da se posveti turizmu pa i komfornosti turista trebao da razmišlja o situaciji kooja je više nego realna.
Iz kog razloga u turističkoj ponudi koja se realizuje u Valjevu onima koji dolaze nije predočeno gde mogu da ostave autobuse ili kombi vozila nije poznato.Svaka svetska a i domaća destinacija koja je primamljiva turistima ima jasno naznačene prostore za ostavljanje vozila i ti prostori moraju se poštovati jer predstavljaju uslove putovanja. Shodno ssituaciji u Valjevu ta mesta svakako bi morala biti na obodu grada , ali bar jasno unapred saopštena. A na kraju možda nije loše da turisti bar malo vide i sam grad , a ne samo turističke lokacije.
Kako će i da li će u neko dogledno vreme ovaj problem biti rešen svakako ostaje da se vidi, a do tada kao gradjani moraćemo da pokažemo više razumevanja i gostoprimstva za one koji u Valjevo organizovano dolaze.
S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.